Investitorii care au construit ilegal pot intra în legalitate până la 1 ianuarie 2012, reiese din modificările aduse la Legea Urbanismului prin Ordonanţa 7/2011, publicată în Monitorul Oficial pe 11 februarie. Deşi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, declara în presă că prin interzicerea intrării în legalitate doreşte să înlăture aceste practici, prin această prevedere, Guvernul îi lasă pe investitorii care au încălcat autorizaţiile de construire să se acopere în acte înainte de intrarea în vigoare a acestor prevederi. După această dată, construcţiile ridicate ilegal vor fi demolate.
"Nu pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire", prevede unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului. Această prevedere va intra însă în vigoare abia în 1 ianuarie 2012 (Art. VIII din Ordonanţa 7/2011).
Până acum legea, prevedea demolarea construcţiilor ilegale sau introducerea lor în egalitate. Astfel, investitorii care nu obţineau pe cale legală câteva etaje în plus, le construiau ilegal, plăteau o amendă simbolică, după care aveau posibilitatea să obţină autorizaţie de construire pentru ele şi să intre în legalitate.
Modificări importante şi în traseul de aprobare a documentaţiilor
Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai putea fi iniţiate de privaţi decât în următoarele situaţii: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructura de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 mp pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5 000 mp pentru funcţiuni de servicii. În rest, documentaţiile de urbanism vor fi iniţiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici şi doresc să construiască mai mult decât prevede regulamentul locale de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru, decât dacă conving Primăria să modifice toată zona.
S-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevăzuţi de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la sută, trebuia să obţină aviz de oportunitate pentru Planurile Urbanistice Zonale. Acum avizul de oportunitate este necesar doar pentru construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructura de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 mp pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 mp pentru funcţiuni de servicii;
În cazul Planurilor Urbanistice Zonale, avizul de urbanism, care înainte se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Întâi se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Circulaţie etc. Pentru terenurile din zonele protejate aceasta prevedere simplifica procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat întotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii şi trebuia emis un nou aviz de urbanism;
În maxim 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice şi înaintarea expunerii de motive elaborate de primar/preşedintele consiliului judeţean şi a raportului de specialitate elaborat de către arhitectul-sef, consiliul judeţean sau local are obligaţia să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentaţia de urbanism PUD/PUZ;
Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie să înceapă reactualizarea noilor PUG-uri cu 18 luni înainte de expirarea celor vechi. Până acum nu era stabilit niciun termen.
Noua lege îngreunează şi munca elaboratorilor de documentaţii de urbanism
Toate documentaţiile de urbanism se realizează în format digital şi format analogic, la scara adecvată, în funcţie de tipul documentaţiei, pe suport topografic realizat în coordonate în sistemul naţional de referinţă Stereo 1970, actualizat pe baza ortofotoplanurilor sau pe baza unor măsurători la teren, cu respectarea şi integrarea limitelor imobilelor înregistrate în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară, puse la dispoziţie de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.
Limitele propuse prin documentaţiile de urbanism se stabilesc în coordonate în sistemul naţional de referinţă Stereo 1970 şi vor urmări, de regulă, elementele liniare stabile în timp.
Baza topografică se avizează de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, iar un exemplar al documentaţiei de urbanism se înaintează acestora după aprobarea conform prevederilor legale, în termen de 15 zile, pentru preluarea informaţiilor în sistemul de evidentă de cadastru şi publicitate imobiliară.