15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cardiologul Mihai Bucatanschi: "Mă tem că ne vom confrunta cu o afluenţă de cazuri care în toată această perioadă s-au agravat"
Cardiologul Mihai Bucatanschi: "Mă tem că ne vom confrunta cu o afluenţă de cazuri care în toată această perioadă s-au agravat"

Îmbolnăvirea cu noul coronavirus supune riscului de a dezvolta complicaţii în special pacienţii care prezintă deja o serie de alte afecţiuni. Specialiştii repetă adeseori pe toate canalele media că pacienţii cu un istoric cardiovascular sunt mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii în cazul contractării virusului. Infecţia virală afectează sistemul cardiovascular, iar în cazul pacienţilor care au deja o suferinţă cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecţiunii iniţiale.

În acest context, am stat de vorbă cu renumitul medic cardiolog Mihai Bucatanschi, care s-a arătat foarte contrariat de ceea ce se întâmplă în ambulatoriu, unde adresabilitatea s-a redus cu aproape 90%. "Există două variante. Ori înainte se abuza de serviciile medicale în ambulatoriu, ori acum oamenii stau şi suferă acasă, ceea ce ar fi foarte grav pentru starea lor de sănătate. Am discutat cu colegii mei din ţară, iar acest fenomen nu este doar la Galaţi, ci este generalizat la nivel naţional. Mă aştept la consecinţe grave. Mă tem că ne vom confrunta, după această pandemie, cu o afluenţă de cazuri care în toată această perioadă s-au agravat", ne-a explicat dr. Mihai Bucatanschi.

Recomandări pentru cardiaci

Medicul cardiolog gălăţean, Mihai Bucatanschi, a lansat câteva recomadări pentru persoanele care suferă de boli de inimă. Cel mai important este ca pacienţii care urmează o schemă de tratament trebuie să o respecte cu stricteţe şi în niciun caz să o întrerupă. În al doilea rând, dacă pacientului i s-a indicat să se prezinte la controale perioadice, acesta ar trebui să meargă neapărat la aceste controale. Medicii de familie continuă să elibereze bilete de trimitere, iar medicii specialişti îi pot programa telefonic la consultaţii astfel încât să fie evitat un eventual contact cu alţi pacienţi. Periodicitatea controalelor este esenţială pentru cardiaci deoarece bolile cardiovasculare nu sunt statice, ele pot evolua oricând, iar vechea schemă de tratament să nu mai fie eficace, a afirmat dr. Mihai Bucatanschi.

Reputatul cardiolog gălăţean a ţinut să precizeze că bolnavii care ar veni pentru consult în ambulatoriu, atunci când au simptome care îi îngrijorează, nu riscă nimic dacă respectă recomandările de igienă (purtarea de mănuşi şi mască) şi distanţare socială şi fac doar un drum până la medicul specialist la care şi-au făcut în prealabil programare. Medicii, la rândul lor, sunt şi ei pregătiţi să-i consulte astfel încât să nu îi supună niciunui risc de îmbolnăvire. Pentru cardiaci este esenţial să respecte periodicitatea controalelor, aşa cum au fost ele recomandate de medicul specialist, pentru a preîntâmpina agravarea afecţiunilor preexistente.


Articole înrudite