15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cardiologul Mihai Bucatanschi despre telemedicină: Lipsa examenului clinic este bezna minţii, nu există medicină fără să consulţi pacientul
Cardiologul Mihai Bucatanschi despre telemedicină: Lipsa examenului clinic este bezna minţii, nu există medicină fără să consulţi pacientul

Pe perioada stării de urgenţă ca urmare a pandemiei de coronavirus, medicii de familie pot acorda consultaţii la distanţă prin mijloace electronice. Deşi pare o opţiune comodă şi rapidă de acces la serviciile medicale, în contextul în care deplasările şi interacţiunile umane trebuie evitate cât mai mult pentru limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus, practica medicală contrazice această variantă.

La nivelul municipiului Galaţi, se constată că, în prezent, numărul de internări la nivelul secţiei de cardiologie de la Spitalul Judeţean este foarte mic, secţia fiind ocupată în proporţie de jumătate sau chiar mai puţin, însă cei care sunt internaţi sunt cazuri foarte grave.

 

Un pacient care spune că tuşeşte şi îl doare în piept poate avea o formă gravă de infarct

Despre motivul pentru care oamenii, în această perioadă, nu mai vin la medicul specialist decât atunci când este prea târziu, cardiologul gălăţean Mihai Bucatanschi a afirmat: ”Pe lângă faptul că aceşti pacienţi nu ajung din timp la medicul specialist de frica infectării cu COVID-19, se suprapune şi un alt lucru foarte grav şi anume aşa-zisa telemedicină. Sunt total împotriva acesteia şi doresc să trag un semnal de alarmă: odată cu încetarea stării de urgenţă să înceteze această telemedicină pentru că telemedicina nu poate înlocui examenul clinic. Medicina la distanţă, adică telemedicina, se face doar pentru investigaţii paraclinice (electrocardiogamă, computer tomograf, examen RMN, etc). Adevărata telemedicină vine să suplinească lipsa unor specialişti în interpretarea acestor investigaţii şi atunci se poate transmite prin metode electronice la distanţă către un specialist de la care se primeşte ulterior un rezultat tot pe cale electronică. Examinarea clinică a pacientului nu se poate face la distanţă, ci trebuie consultat ca atare. Vă prezint un exemplu concret: un bolnav care dă telefon la medicul de familie şi spune că are dureri în piept şi tuşeşte. La ce se poate gândi medicul de familie? Că pacientul ar putea să fie infectat cu coronavirus. Şi atunci medicul îl întreabă, dar temperatură ai? Pacientul răspunde: nu! Medicul îi va spune: nu e nicio problemă, stai acasă şi ia un paracetamol şi mai vedem. Dar cu astfel de simptome poate fi vorba despre un infarct de miocard cu iminenţă de edem pulmonar acut, trombembolism pulmonar sau pericardită. Varianta de infarct complicat cu edem pulmonar este o boală foarte gravă cu pericol major şi imediat de deces, în câteva ore sau câteva zile. Neglijarea unui astfel de pacient şi temporizarea intervenţiei medicale atrage după sine prezentarea tardivă a bolnavului la un centru medical de specialitate, situaţie în care nu se mai poate face aproape nimic. Procedeele moderne de tromboliză sau revascularizare în centre de specialitate de la Bucuresti sau Iaşi nu mai pot fi aplicate din cauza pierderii momentului optim. De aceea consider că această lipsa examenului clinic este bezna minţii, nu există medicină fără să consulţi pacientul”.

 

Medicii de familie să nu mai stea acasă şi să răspundă la telefon, ci să fie prezenţi în cabinet.şi să-şi facă datoria de medic

 

După cum explică dr. Mihai Bucatanschi, încă de pe băncile facultăţii toţi studenţii la medicină sunt învăţaţi de profesori în mod inisistent să consulte fizic şi să examineze bolnavul, deoarece acest lucru este esenţial în descoperirea tuturor semnelor care indică o boală.

”Dacă acest caz despre care am vorbit mai sus, ar fi ajuns să fie consultat fizic, medicul şi-ar fi dat seama că e ceva grav pentru că ar fi auzit la inimă nişte sufluri, nişte raluri pulmonare şi chiar dacă medicul de familie nu putea să pună diagnosticul corect, putea să vadă că ceva nu e în regulă şi l-ar fi trimis mai departe la un specialist sau putea chema salvarea sau îi spunea să se ducă să facă o electrocardiogramă. Aşa, pacientul a fost tratat simptomatic, poate cu un paracetamol, în condiţiile în care de fapt medicul se putea afla în faţa unei boli foarte grave. De aceea, fac un apel insistent la cei care iau decizii cu privire la activitatea medicilor să numai permită să se facă medicină la telefon. Aceasta nu este nici telemedicină, nici medicină. Medicul trebuie să fie prezent în cabinet.şi să consulte bolnavii. Din cauza modului de finanţare al activităţii medicilor de familie care sunt plătiţi pe număr de pacienţi înscrişi pe listă, acestora le convine să consulte la telefon, Ori consultă pacientul fizic, ori îl consultă la telefon, medicul de familie este remunerat la fel. Dacă aceştia ar reveni în cabinete, multe boli nu s-ar agrava în această perioadă, oamenii ar fi mai bine diagnosticaţi ţi ar fi feriţi de complicaţii ale bolilor sau de boli grave. Pentru eventuala aglomeraţie care s-ar putea forma în sălile de aşteptare se pot găsi soluţii”, a mai spus dr. Mihai Bucatanschi.
Acesta a mai dezvăluit şi faptul că, în ultima perioadă au apărut oferte, de la o serie de reprezentanţi ale unor firme, pentru a practica aşa-zisa telemedicină şi la nivelul medicilor de specialitate. ”Generalizarea unei astfel de atitudini ar întoarce medicina cu cel puţin 30-40 de ani în urmă”, este de părere dr. Mihai Bucatanschi.

Articole înrudite