15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bugetul pentru Consproiect, sămânţa de ceartă de la CJ
Bugetul pentru Consproiect, sămânţa de ceartă de la CJ

Aprobarea de către consilierii judeţeni a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2104 al societăţii Consproiect a stârnit în şedinţa care a avut loc săptămâna aceasta un val de neînţelegeri şi disensiuni cu privire la creşterile salariale pe care le merită sau nu societatea. Conform expunerii de motive a proiectului, bugetul înaintat consilierilor specifica pe anul 2014 venituri totale de 1.676.070 lei şi cheltuieli totale de 1.676.030 lei. Aici, vicepreşedintele CJ, Tania Bogdan, a avut de prezentat un amendament care prevedea creşterile salariale de la 1.172.529 lei la 1.204.187 lei, aspect care a însemnat catalizatorul contradicţiilor.
Preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, s-a arătat revoltat de faptul că o societate cu probleme îşi permite creşteri salariale. "Există un raport multiplicat şi dat tuturor consilierilor, făcut de un expert pentru toate cele trei societăţi care au probleme şi care, de fapt, recomandă insolvenţă. Pentru o societate la care un expert plătit de noi recomandă insolvenţă, eu sunt net împotriva prevederii de a creşte cheltuielile salariale. Şi aş vrea ca domnul director care are un venit de 100 de milioane, să îmi explice cum e cu creşterea salarială, că eu până acum nu am mai auzit acest lucru", a spus Bacalbaşa, afirmând vehement că societatea îşi face iluzii dacă speră la un ban semnat de acesta.
Invitat la microfon pentru a explica cele solicitate, directorul Consproiect, Ionică Simbanu, a explicat faptul că aceste creşteri salariale sunt încadrate în limitele legale, de doar 2,7%, având în vedere faptul că anul trecut s-a încheiat cu profit şi că, timp de 4 ani, angajaţii şi-au primit leafa redusă cu 25%. În ceea ce priveşte câştigul acestuia, Simbanu a ţinut să precizeze că salariul nu mai e nici pe departe atât de mare. "Vă aduc la cunoştinţă că nu sunt salariatul societăţii, am o indemnizaţie ca administrator unic, sunt plătit în baza unor criterii de performanţă şi AGA societăţii mi-a limitat rezultatul financiar la 30% pentru anul 2013. Deci acea indemnizaţie de 9000 lei, înseamnă 2700 lei", a explicat Sâmbanu. Aceeaşi sursă a mai adăugat că atunci când a preluat conducerea, cifra de afaceri a societăţii era de 600.000 lei, iar la sfârşitul lui 2012, a fost adusă la performanţa de a înregistra o sumă cu 280.000 lei mai mare. Subliniat a fost şifaptul că în 2012 Consproiect avea datorii de peste 1.400.000 lei, iar în prezent are de plătit 1.200.000 lei şi de încasat 652.000 lei.
De asemenea, atmosfera a fost tulburată şi de PDL-istul Iulian Aramă, adresându-i se preşedintelui CJ cu un apelativ ciudat şi jignitor în acelaşi timp, amintindu-i totodată acestuia de promisiunea făcută în 2012 că vor fi desfiinţate Drumuri şi Poduri şi Consproiect în cazul în care nu devin profitabile după un an.

„Consproiect nu trebuie ţinută în braţe la nesfârşit”

În această chestiune a avut un cuvânt de spus şi Dan Ilion Gogoncea, părintele Consproiect, care a afirmat că societatea nu a fost creată să aducă profit pentru CJ, nu trebuie să fie în competiţie cu mediul privat şi că nu poate fi "ţinută în braţe" la nesfârşit. "Eu am mari suspiciuni că în parcursul Consproiectului, s-au pus piedici intenţionat în mod subiectiv legate tot de o oarecare competiţie greşit înţeleasă din sectorul privat. (...) Consiliul Judeţului trebuie să hotărască - ne trebuie sau nu ne trebuie o societate de tipul Consproiect? Argumentele mele care sunt şi au fost la momentul constituirii? Am nevoie de o structură flexibilă, la îndemână, care să lucreze în 5 minute de când îi dau dispoziţie, să îmi facă proiecte, proiecţele. Aşa cum avem IMM-uri în sectorul economic, aşa trebuie să fie Consproiect în sectorul de proiectare. Nu va face Consproiect că nici nu are potenţial şi nici CJ să finanţeze proiecte mari de pod, tunel, autostrăzi. Consproiect trebuie să răspundă la comenzi pentru proiecte pentru şcoli, cămine culturale. CJ are de unde să îi dea de treabă, are de unde să-l alimenteze ca băieţii să muncească şi să ăşi căştige salariile cu 50% mai mari, nu cu 25%. Trebuie făcută o analiză fermă şi clară fără alte interese", a spus Gogoncea. În urma unor mai multe schimburi de replici, proiectul a fost aprobat, discuţie încheiată cu stabilirea unei comisii formată din Gogoncea, Marian Vicleanu şi Ion Ştefan care va prezenta la următoarea şedinţă un raport despre situaţia din Consproiect.


Articole înrudite