24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În şedinţa ordinară a lunii septembrie, Consiliul Judeţului Galaţi a adoptat rectificarea negativă a bugetului. Acest fapt este o premieră pentru actualul mandat, după ce luna trecută judeţul nostru fusese unicul în ţară care beneficiase de rectificare pozitivă. Votul consilierilor era doar o formalitate impusă de obligativitatea autorităţilor în aplicarea ordonanţei privind rectificarea bugetului de stat pe anul în curs. Efectul se resimte, evident, şi la nivelul bugetului fiecărei administraţii din teritoriu. Astfel, bugetul local al CJ Galaţi s-a redus cu 9.288 milioane de lei.
Unii dintre consilieri au dorit să li se explice de ce sunt obligaţi să îşi dea votul, împotriva dorinţei lor. Printre aceştia s-a aflat dr. Nicolae Bacalbaşa. Social-democratul s-a arătat nemulţumit că prin votul său va consimţi la tăierea salariilor angajaţilor din primăriile comunelor şi astfel va gira politica Guvernului, cu care nu este de accord. Eugen Chebac, preşedintele CJ, a subliniat ideea că reducerea bugetului de stat precum şi a cheltuielilor cu personalul din administraţiile publice au fost legiferate, drept pentru care nepunerea în aplicare ar avea consecinţe penale. În acest mod a fost soluţionată dilema pe care a exprimat-o dr. Bacalbaşa, astfel că cei ce rezonau cu social-democratul au votat la rândul lor pentru rectificarea bugetară negativă.
Reducerea bugetului se va regăsi în: sumele aferente cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, ce includ şi salariile funcţionarilor primăriilor din judeţ (52.287 milioane lei); sumele defalcate din TVA pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale (9.590 milioane lei); sume defalcate din TVA pentru echilibrarea  bugetelor locale ce se alocă bugetului propriu al judeţului (10.006 milioane lei); cota de 27% din sumele ce se alocă din cota de 22  din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru bugetul propriu al judeţului (19.116 milioane lei); precum şi subvenţiile de la bugetul de stat pentru camera agricolă (60 mii lei).
Din reducerile salariale cu 25% (7.093,0 mii lei) şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu 20% (2.085,0 mii lei) a rezultat un excedent (9.178 mii lei), repartizat astfel: şcolilor pentru programul „lapte şi corn” (1.703 mii lei); spitalelor în sumă de 132 mii lei (dispensar TBC Tg. Bujor, cartea funciară a spitalului TBC şi dotări ale spălătoriei Spitalului Sf. Apostol Andrei) şi pentru drumuri judeţene (956 mii lei).
În cadrul aceleiaşi şedinţe, preşedintele CJ a precizat că Ministerul Sănătăţii a achitat 85% din datoriile Spitalului Clinic de Urgenţă, iar conducerea CJ continuă diligenţele pentru recuperarea tuturor sumelor restante privind cheltuielile spitalelor din perioada în care s-au aflat în gestiunea ministerului.


Articole înrudite