23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Broaște țestoase de uscat în pericol din pricina vizitatorilor miloși, dar neinformați
Broaște țestoase de uscat în pericol din pricina vizitatorilor miloși, dar neinformați

Broaștele țestoase de uscat ce populează natural Grădina Botanică din Galaţi sunt în pericol deoarece unii vizitatori, nu rău intenţionaţi, dar neştiutori, le aruncă în iazul japonez din grădină crezând că sunt acvatice. Din păcate, ele sunt doar terestre şi după câteva ore de plutit îşi pierd viaţa înecate.

Administraţia grădinii a decis să amplaseseze panouri de avertizare şi a numit un muzeograf pentru supraveghere şi instruirea vizitatorilor. „Sunt mulţi care confundă broaştele ţestoase de uscat cu cele de apă şi pun broaștele de uscat în apă. Broasca ţestoasă de uscat poate supravieţui pentru o bună bucată de timp în apă, dar având în vedere că nu se poate hrăni în apă, nu se poate odihni, nu poate respira, are toate şansele să moară. Am avut şi astfel de cazuri, din păcate. Sunt multe broaşte ţestoase, zece în ultima săptămână, pe care le-am salvat din apă, erau broaşte de uscat. Tocmai de aceea am montat şi un panou în care diferențele dintre cele două tipuri sunt descrise şi monitorizăm zona rugând vizitatorii să nu mai facă acest lucru, să pună broaştele de uscat în lac“, a explicat Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii se confruntă şi cu o altă problema. În ultima vreme, unii vizitatori vin de acasă cu propriile broaşte, cumpărate din magazinele de specialitate şi care acum au crescut şi nu mai încap în acvarii. Le aduc în lac sau lângă. Din păcate, acestea dau peste cap ecosistemul creat cu grijă de specialişti, sunt nocive şi purtătoare de salmonella.


Articole înrudite