16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bolile mizeriei ne pândesc din cauza lipsei apei
Bolile mizeriei ne pândesc din cauza lipsei apei

Boli care păreau eradicate în secolul 20 ne ameninţă serios. Nu este o chestiune senzaţională, menită să sperie lumea, ci un fapt real, pe care Instituţia Prefectului, şi implicit prefectul Dorin Otrocol, o monitorizează cu seriozitate. Absenţa apei calde şi chiar reci în tot mai multe blocuri din oraşul nostru aduc şi ameninţarea unor epidemii. 

Subiectul a fost aşezat cu atenţie pe masa autorităţilor gălăţene. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Liliana Moise, a pregătit un raport privind riscurile la care se supun gălăţenii, privind generarea unui focar de infecţie şi declanşarea mai multor boli prin prelungirea sistării apei reci şi calde faţă de datornici. Documentul a fost prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social de către dr. Liliana Iordăchescu de la Direcţia de Sănătate Publică. În cadrul acestuia se arată: „Lipsa apei curente rece şi caldă, poate avea efecte negative atât pentru starea de igienă generală a individului şi locuinţei sale, cât mai ales asupra stării de sănătate a acestuia, cunoscut fiind că multe îmbolnăviri pot fi evitate cu o simplă spălare a mâinilor. În condiţiile sistării alimentării cu apă rece şi caldă de peste o lună şi jumătate, gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi de hepatită virală acută de tip A, boală diareică, febră tifoidă, parazitoze digestive, afecţiuni dermatologice etc. Până în prezent, Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile nu a înregistrat focare de îmbolnăviri, posibil datorate lipsei apei curente”.

Pe de cealaltă parte, instituţiile locale şi reprezentanţii municipalităţii nu au fondurile necesare pentru plata facturilor restante către furnizorii Apaterm, Apă Canal şi Electrocentrale. Iar soluţia CAF-ului pe care municipalitatea intenţionează să îl aducă la Galaţi, de la Brăila, ar genera dublarea preţului gigacaloriei furnizată gălăţenilor, conform unor opinii susţinute în cadrul Comisiei de Dialog Social, pe 26 mai, la Prefectură. 

Directorul Calorgal, Mircea Ispas, şi-a exprimat speranţa că până la venirea frigului societatea nou-înfiinţată va reuşi să furnizeze apă caldă şi căldură gălăţenilor, iar Tincuţa Vrabie, director în cadrul Primăriei, prezentă la şedinţa de la Prefectură, nu a putut oferi prea multe detalii din partea municipalităţii, dat fiind faptul că primarul se afla chiar în acele momente în discuţii cu cei de la Electrocentrale.

Audienţa s-a amuzat de ideea deszăpezirii urbei printr-o investiţie realizată de Electrica, proiect ce ar presupune încălzirea trotuarelor. Însă proiectul nu este realizabil deoarece Electrica nu dispune de fondurile necesare pentru realizarea unei asemenea idei. Dezbaterea a generat însă propuneri de genul „vreau să îmi pun cort în faţa Primăriei, că va fi mai cald decât în case!”.

Alte temeri au privit suprasolicitarea reţelelei electrice (prin creşterea consumului casnic) şi a celei de gaze. Reprezentanţii instituţiilor vizate au oferit asigurări că deocamdată nu există un risc real pentru căderea reţelelor de gaze şi de electricitate din cauza supraconsumului casnic, alternativa actuală la încălzirea centralizată aflată în colaps la nivelul întregului oraş.

Vasile Pârlog, directorul executiv al Prefecturii, a solicitat DSP să rămână în alertă privind pericolul la care se expun gălăţenii şi să monitorizeze situaţia permanent.


Articole înrudite