14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bobocii basarabeni de la UDJ au ajuns la Galaţi (FOTO)
Bobocii basarabeni de la UDJ au ajuns la Galaţi (FOTO)

Ca în fiecare an, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni (CSBB) are grijă de bobocii veniți de peste Prut pentru a studia în facultăţile din cadrul Universității "Dunărea de Jos" (UDJ) din Galaţi. Traseul este următorul, se organizează o cursă specială, despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Cursă specială pentru bobocii basarabeni de la UDJ Galaţi", și se strâng studenți din anul I care apoi sunt aduși la Galați, în campus, și cazați temporar de colegii mai mari din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi (LSG) și al CSBB până la semnarea contractelor de studiu.

"Noi oferim sprijinul studenților basarabeni care au ajuns să fie studenți ai universității noastre în ceea ce privește transportul, pentru că este o cursa specială care se întâmplă o dată pe an, iar în ceea ce privește cazarea, îi ajutăm ca să se poată caza în prima noapte", a spus Sergiu Bodlev, președinte LSG.

Așa că, 40 de boboci de peste Prut, emoționați și obosiţi peste măsură, au ajuns, joi seară, 26 septembrie 2019, la Galați. Au planuri mari de viitor și deși acum strâng cu dor în brațe ursulețul sau maimuțica de pluş dată de iubiți sau prieteni, vin hotărâţi, nu au de gând să se mai întoarcă în Republica Moldova. Așa spune și Corina Gumeniță, din Leova, oraș pe malul Prutului, care va studia economia.

"Am terminat liceul la Bacău și aici voi studia economia. Am venit și cu maimuțica de pluş Cocoș, o am de la prietenul meu. Nu o să mă întorc acasă după facultate, probabil voi pleca în altă țară din Europa sau poate chiar rămân în România", spune Corina. Alți colegi au planuri și mai clare de viitor. "Sunt pentru prima oară în România, sigur sunt emoționat, entuziasmat. Sunt din Ungheni, voi studia la facultatea de kinetoterapie și am mari planuri pe viitor. Mă gândesc să deschid un cabinet sau chiar și o secție de tratare a persoanelor cu necesități speciale", spune Igor Enache.

Evident că din bagaje nu au lipsit gemuri, tigăi, borcane cu zacuscă sau chiar și clătite rusești. În general căminele sunt gata să își primească studenţii. A fost făcută curățenia și schimbat cazarmamentul de la paturi la draperi, dar în acest an circa 25% din locurile de cazare nu vor fi disponibile un timp.

"Capacitatea față de anul trecut nu s-a modificat decât provizoriu în sensul în care avem un cămin în reabilitare aproape capital aș putea spune, iar locurile au fost diminuate undeva la 600 locuri", a precizat Cristinel Ioja, director interimar Direcția Cămine și Cantine Studențești. Astfel, circa 2.500 de locuri de cazare îi așteaptă pe studenți.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite