24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Atelier de costume populare la Galaţi
Atelier de costume populare la Galaţi
Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” a lansat un atelier specializat în confecţionarea de costume populare. Atelierul a fost creat în cadrul proiectului „Costumul popular: unitate şi varietate la Dunărea de Jos” ca o soluţie viabilă pentru reconstituirea şi păstrarea portului popular specific din regiunea Dunării de Jos şi va funcţiona, după finalizarea proiectului, în cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, deservind grupuri folclorice, instituţii de învăţământ, instituţii culturale şi autorităţi locale din întreaga regiune. Acest proiect face parte din Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova. ”Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 1 an de zile şi a avut un buget de aproape 90.000 de euro. A fost o muncă interesantă, destul de grea, cu deplasări în Republica Moldova şi Ucraina. Cercetătorii noştri au vizitat muzee, arhive, au luat satele la pas, ca să descopere porturi populare”, a explicat Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural.
Cercetarea, realizată în trei ţări
Parteneri în acest proiect, cei din Republica Moldova au subliniat importanţa păstrării portului popular. ”Costumul popular este un certificat de iscusinţă şi pricepere, reprezintă demonstraţia vie a creaţiei în masă. Costumul popular a pierdut în faţa ţinutelor orăşeneşti. Acum se regăsesc doar în diferite ansambluri populare. Trebuie să recuperăm bogăţia portului popular”, a afirmat vicepreşedintele Raionului Cahul, Vladimir Calmîc.
Cercetarea de teren s-a desfăşurat în judeţul Galaţi, raionul Cahul (Republica Moldova) şi raioanele Reni şi Izmail (Ucraina). Cercetarea a avut ca scop identificarea unor piese autentice de port popular, observarea şi analizarea elementelor specifice, cum ar fi ansamblul de motive, croială, cromatică şi tehnică de ţesut, reflectate atât pe ţesăturile care s-au păstrat în lăzile de zestre, în expoziţiile tematice ale unor instituţii de cultură, în patrimoniul unor muzee etnografice cât şi în imagini fotografice sau studii de specialitate publicate anterior. Munca depusă s-a transformat într-un atelier unde toate informaţiile acumulate vor fi transpuse în realizarea de costume populare.
Astăzi este ultima zi din acest proiect, unde vor fi prezentate o serie de costume populare, dar şi un concert de muzică populară la Teatrul Muzical ”Nae Leonard”.


Articole înrudite