15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asteroidul Apophis, potenţial periculos, observat de la Galaţi
Asteroidul Apophis, potenţial periculos, observat de la Galaţi

Asteroidul (99942) Apophis a fost observat în noaptea de 26 - 27 februarie 2021, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, de către echipa formată din Ovidiu Tercu - coordonatorul observatorului astronomic, Gabriel Neagu şi Ana Lupoae, membrii ai Astroclubului „Călin Popovici”.

„Observaţiile astrometrice şi fotometrice realizate au avut ca scop dezvoltarea competenţelor investigaţionale în domeniul cercetării ştiinţifice ale elevilor. La nivel mondial, s-a organizat o campanie de observare a acestui asteroid de către International Asteroid Warning Network (IAWN). Această reţea este un parteneriat între agenţii spaţiale, instituţii ştiinţifice, observatoare astronomice, astronomi amatori şi alte organizaţii interesate de observarea şi cercetarea obiectelor ce gravitează în apropierea Pământului.

Pe 6 martie 2021, la ora 1 şi 6 minute (UT), asteroidul (99942) Apophis va trece prin apropierea planetei noastre la o distanţă de 16,85 milioane de kilometri, echivalentul a 43,89 de distanţe Pământ-Lună. Viteza acestui asteroid în acest moment va fi de aproximativ 4,658 km/s. Asteroidul (99942) Apophis face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi aceştia fiind numiţi şi Potentially Hazardous Asteroids (PHAs). Un asteroid se numeşte potenţial periculos dacă îndeplineşte în acelaşi timp două condiţii. Prima condiţie este ca distanţa minimă între orbita asteroidului şi orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de km, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanţe Pământ-Lună, iar a doua condiţie este ca diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri.

Asteroidul (99942) Apophis este un asteroid ce orbitează Soarele în apropierea Pământului. Majoritatea asteroizilor au orbitele situate între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. Există o categorie importantă de asteroizi ce orbitează în apropierea Pământului, aceştia numindu-se Near Earth Asteroids (NEAs). Asteroizii apropiaţi Pământului şi cometele ce orbitează în apropierea planetei noastre sau se apropie uneori de aceasta, sunt numite de către astronomi obiecte apropiate Pământului sau Near-Earth Objects (NEOs). Un corp mic al Sistemului Solar este un NEO dacă distanţa minimă faţă de Soare (periheliu) este mai mică de 1,3 unităţi astronomice (UA). O unitate astronomică este aproximativ egală cu 150 milioane km.

În data de 1 martie 2021, erau descoperite 25.324 de obiecte apropiate Pământului (NEOs) conform statisticii de la Minor Planet Center (MPC). Acest asteroid a fost descoperit în anul 2004 la Kitt Peak National Observatory din SUA, iar în anul 2013 a fost observat prima oară şi de la Observatorul astronomic din Galaţi. Observaţiile astrometrice realizate atunci au contribuit la determinarea unei orbite cât mai precise pentru acest asteroid. Perioada de rotaţie în jurul Soarelui este de 0,89 ani tereştri, iar diametrul estimat a acestui asteroid este cuprins între 220 şi 680 m.

În anul 2029, asteroidul (99942) Apophis va trece din nou prin apropierea Pământului, moment aşteptat de foarte mulţi ani de către astronomii din întreaga lume. Până la 1 martie 2021, la Observatorul astronomic din Galaţi au fost observate 1.171 de asteroizi şi comete. Pentru aceste corpuri cereşti au fost raportate 12.163 măsurători de poziţii către Minor Planet Center (MPC). Pentru asteroizi apropiaţi Pământului (Near-Earth Asteroids) au fost raportate 5.446 măsurători de poziţii la 315 de obiecte“, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galaţi.


Articole înrudite