Agenţia Galaţi a Băncii Naţionale a României (BNR) sărbătoreşte luna aceasta 140 de ani de funcţionare.
„Înfiinţarea Sucursalei Galaţi a Băncii Naţionale a României a fost stabilită prin legea de constituire a BNR, respectiv Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune, publicată în Monitorul oficial nr. 90 din 17 aprilie 1880, care stipula la articolul 3 «Acum, imediat se vor înfiinţa sucursale la Iaşi, Galaţi, Brăila şi Craiova». Începerea funcţionării se va produce însă un an mai târziu, fapt evocat de cotidianul local Poşta din data de 15 martie 1881, care consemnează că: «Sucursala Băncei Naţionale din oraşul nostru va începe a funcţiona de luni 16/28 ale curentei în localul casei Calergi (Hotel Dacia)» după ce, în prealabil, acelaşi ziar anunţa în numărul din 5 martie 1881, la rubrica noutăţi: «Mai nou D. Borghetti s’a numit director Sucursalei Băncei Naţionale din Galaţi».
Activitatea Sucursalei Galaţi a demarat, aşadar, într-un local închiriat, având ca director pe Antoniu Borghetti «un bătrân fost comerciant şi mare industriaş», şi, încă de la început, au fost desfăşurate toate operaţiunile specifice Băncii Naţionale de la acea vreme, cele mai importante fiind scontarea efectelor de comerţ şi acordarea de împrumuturi. În afara operaţiunilor clasice de scontare şi acordarea de împrumuturi, la Sucursala Galaţi se derulau şi unele operaţiuni speciale care erau permise numai Administraţiei centrale şi sucursalelor cum erau: achiziţiile de trate şi remize (efecte comerciale exprimate în valută) şi scontul şi împrumuturile pe warante care erau derulate doar de Sucursalele Galaţi şi Brăila. Astfel, putem spune că, prin operaţiunile desfăşurate, Banca Naţională a României a avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea economiei locale din acea perioadă.
La scurt timp după începerea funcţionării în localul închiriat, avea să înceapă construirea unui sediu propriu, adecvat activităţii desfăşurate. Astfel, în perioada 1883 - 1885, a fost achiziţionat terenul pe care va fi construit actualul sediu, iar în luna martie 1885, directorul sucursalei Antoniu Borghetti, a solicitat Primăriei Galaţi autorizaţie de construire pentru clădirea ce urma să devină sediul sucursalei. Începerea lucrărilor de construire a sediului propriu s-a realizat în data de 17 iulie 1885, când cotidianul Galaţii anunţa începerea lucrărilor de edificare a sediului sucursalei: «Astăzi la ora 9 a.m. s’a pus pietra fundamentală la clădirea sucursalei băncei naţionale de Galaţi, în asistenţa d-lui director Borghetti. (...) Pergamentul cu inscripţiune a fost pus în pietra fundamentală de către d-şora fiica directorului băncei», lucrări care au fost finalizate un an mai târziu.
În final, putem afirma că fondarea unei instituţii de o asemenea anvergură a presupus eforturi materiale şi umane considerabile, acţiuni ferme, determinare şi consecvenţă din partea salariaţilor băncii, ale căror rezultate au fost remarcate la timpul lor, dar care se văd şi astăzi. Clădirea, actualul sediu al Agenţiei BNR Galaţi, a cărei construcţie a început cu 136 de ani în urmă, înfruntă şi astăzi timpul, fiind declarată monument de arhitectură, iar activitatea desfăşurată în interiorul edificiului nu a încetat de atunci niciodată“, povesteşte Isac Borş, directorul Agenţiei Galaţi a BNR.
Astăzi, activitatea Agenţiei Galaţi este subordonată obiectivului fundamental al Băncii Naţionale a României, respectiv asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, fiind implicată în colectarea de date statistice necesare elaborării politicii monetare, statisticilor monetare şi financiare, statisticii balanţei de plăţi şi a poziţiei investiţionale internaţionale, dar desfăşoară şi alte tipuri de activităţi importante pentru societate, cum ar fi educaţie financiară destinată copiilor şi tinerilor, în cadrul proiectului «Să vorbim despre bani şi bănci», verificarea modului în care se realizează procesarea numerarului de către instituţiile de credit şi procesatorii de numerar etc.