23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Artistul Constantin Rusu expune la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
Artistul Constantin Rusu expune la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Miercuri, 15.06.2022, începând cu ora 18.00, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, va fi deschisă expoziţia de desen şi pictură a artistului Constantin Rusu, „Ekphrasis. Spaţii în mişcare”. Expoziţia prezintă o serie de lucrări realizate de Rusu în ultimii ani, alături de o selecţie de filme ce documentează performance-uri ale artistului.
Cu ocazia deschiderii, publicul va avea ocazia să asiste un performance realizat de artistul vizual în colaborare cu Peter Vukmirovic Stevens, compozitor şi artist multimedia. Performance-ul va implica sunetul şi desenul generate prin gesturile coordonate ale celor doi artişti. Vor fi folosite simultan trei instrumente muzicale. Sunetul rezultat va inspira desenul realizat de Constantin Rusu, sub forma întrepătrunderii celor două medii de exprimare.
"Instrumentul muzical folosit de Stevens pentru a crea sunet se numeşte Ambit. Acesta este conceput de muzician în colaborare cu inginerul Giancarlo Ciarelli. Instrumentul funcţionează în sistem digital, fiind în relaţie cu un program software. Pe baza unui sistem de referinţă format din trei axe (X, Y, Z), instrumentul captează mişcările pe care performer-ul le face şi transmite datele către program. Datele preluate de computer sunt transformate în sunet. Tipul de sunet pe care programul îl emite este definit de software şi transmis audio printr-un sistem sonor.
Rusu foloseşte un sistem de notaţie care are la bază Săgeata ca semn grafic, pentru a crea imagine. Linia este un punct în mişcare. Săgeata relevă privitorului sensul mişcării, pe lângă rezultatul acesteia. Semnul săgeţii dă concreteţe fenomenului, însufleţeşte reprezentarea grafică a mişcării punctului.
Proiectul „Ekphrasis” prinde formă în urma colaborării dintre Constantin Rusu şi Peter Vukmirovic Stevens. În anul 2017, în cadrul rezidenţei artistice „Haytayan Art Corner”, artiştii au elaborat trei partituri grafice pentru pian solo, incluzând notaţie muzicală clasică şi desen- ca formă de notaţie muzicală grafică destinată improvizaţiei. Partiturile alături de desene ale lui Constantin Rusu au fost prezentate şi expuse la Muzeul „Haroutiun Galentz”, din Erevan, sub numele „Ekphrasis – O sinteză de muzică şi artă vizuală”.
În martie 2018, a avut loc primul performance public, sub numele „Ekphrasis. Visual Music”, conceput de Constantin Rusu împreună cu muzicienii Ştefan Diaconu şi Daria Tofănescu, interpreţi la flaut. Au urmat o serie de performance-uri ale lui Rusu, documentate sub formă de înregistrări video. În ianuarie 2020, a avut loc expoziţia „Ekphrasis. La Folia”, la galeria AnnArt din Bucureşti. Cu această ocazie, în cadrul vernisajului, s-a desfăşurat un performance conceput de artistul vizual împreună cu muzicienii Mihai Pintenaru, clarinet, şi Daria Tofănescu, flaut. În septembrie 2021 a avut loc expoziţia „Ekphrasis. August Ruins”, la galeria Helios din Timişoara. Cu acea ocazie,Constantin Rusu a desfăşurat un performance ce implica desenul inspirat de audiţia muzicală a două piese compuse de Peter Vukmirovic Stevens.
Ekphrasis provine din greaca veche. Termenul se referă la „evocarea însufleţită a unui subiect dat”, prin procedeul relaţionării unor mijloace artistice diferite animate de o esenţă comună. Ekphrasis presupune o relaţie bazată pe sinergie/ simbioză. Opera de artă este transpusă dintr-un mediu artistic în altul generând o augmentare la nivel formal. Artiştii folosesc acest procedeu pentru a crea reflecţie. Sunt puse în lumină diferite perspective formale ce trimit la un conţinut comun. Se urmăreşte dezvoltarea operei de artă, la nivelul expresiei şi sensului artistic perceput de public", se arată într-un comunicat al Muzeului de Artă VIzuală Galaţi.


Articole înrudite