În cazul în care sunteţi beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului trebuie să fiţi atenţi să nu realizaţi venituri profesionale, altfel veţi fi obligaţi să înapoiaţi statului toţi banii aferenţi lunilor în care aţi lucrat. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) efectuează, în această perioadă, verificări ale bazelor de date de la instituţii precum Casa de Pensii, AJOFM sau Finanţe, pentru a le intersecta cu informaţiile deţinute de aceasta, în vederea depistării părinţilor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, dar care lucrează în acelaşi timp, lucru care e interzis. Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Ralea, directorul executiv al AJPIS, au trimis, până acum, aproximativ 400 de adrese beneficiarilor în care sunt rugaţi să clarifice situaţia.
„Procedura e în curs de desfăşurare. Până în acest moment, noi am transmis aproape 400 de adrese beneficiarilor care, în urma suprapunerii cu bazele de date, a reieşit faptul că realizează venituri. Unii au primit acasă, alţii urmează să primească aceste invitaţii în care îi rugăm să vină la sediul nostru pentru a clarifica situaţia. Din experienţa pe care o avem, ştim că nu toţi cei 400 de beneficiari au realizat venituri profesionale - există situaţia cadrelor didactice care, în perioada aceasta, au primit anumite drepturi obţinute prin sentinţe judecătoreşti sau prin contractul colectiv de muncă. Însă noi nu avem de unde să ştim acest lucru şi trebuie să lămurească situaţia. Atunci când vor veni, colegele mele le vor spune lunile în care sunt suprapuse aceste baze de date şi trebuie să aducă documentele necesare care să arate dacă au primit drepturi din hotărâri judecătoreşti sau alte documente”, explică directorul executiv al AJPIS.
Sume mari de înapoiat
Deşi sunt aşteptaţi părinţii ale căror situaţii prezintă suspiciuni, unii deja au fost confirmaţi ca persoane care au realizat venituri profesionale, adică au început serviciul mai devreme cu 5 sau chiar 8 luni. De reţinut este faptul că această situaţie poate fi evitată - beneficiarii trebuie să anunţe reprezentanţii AJPIS că pentru o anumită perioadă vor dori să lucreze şi atunci este suspendată plata indemnizaţiei. De asemenea, aceştia vor primi un stimulent în cazul în care este oprită plata, deci tot li se vor acorda nişte bănuţi. În caz contrar, vor fi nevoiţi să înapoieze sume destul de mari, în condiţiile în care limita minimă a indemnizaţiei este de 600 de lei lunar, iar cea maximă poate ajunge chiar la 3400 de lei. Au fost situaţii în care părinţii au fost depistaţi cu o zi de lucru deoarece au înţeles greşit: trebuie să stea acasă până când copilul împlineşte unul sau doi ani, inclusiv ziua respectivă, şi nu începând cu acea dată.
„Pot să anunţe dacă vor să lucreze, pentru că nu îi obligă nimeni să rămână în concediu 1 an sau 2 ani. Să scrie trei rânduri pe hârtie sau pot da un telefon, în primă fază. Sunt situaţii în care beneficiarii nu au banii aferenţi lunilor în care au lucrat, pentru că nu îşi permit să îi înapoieze. Asta nu e o scuză - orice ban primit în mod necuvenit de la bugetul de stat, trebuie rambursat, iar termenul de plată este de 30 de zile. Cei care primesc adrese trebuie să se prezinte la sediu pentru că îi chemăm în dorinţa de a clarifica situaţia. În caz contrar, noi putem să emitem imediat deciziile de imputare, după care vor veni să conteste în instanţă şi e mai complicat dar, în final, banii tot sunt înapoiaţi”, mai explică Olimpia Ralea.