Temânu-se că va rămâne cu sume nerecuperate, Apă Canal a notificat Apaterm că nu îi va mai furniza apă potabilă dacă nu îşi va achita datoriile curente plus plata anticipată a facturii pe luna următoare. Măsura luată împotriva Apaterm este deja aplicată câtorva zeci de asociaţii de proprietari care au datorii neachitate la Apă Canal. În momentul de faţă, 18 asociaţii de proprietari din oraş nu primesc apă potabilă deoarece au datorii la Apă Canal sau nu şi-au respectat obligaţiile de plată asumate, în tranşe.
Gelu Stan, directorul SC Apă Canal, îşi argumentează decizia de a cere de la societatea falimentară Apaterm plata în avans prin faptul că această societate are deja o datorie de peste 5 milioane de lei către Apă Canal (5.092.204,25 lei, plus factura pe luna martie). Decizia a fost transmită de Apă Canal atât lichidatorului Apaterm – CC Insol SPRL - cât şi Primăriei, Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică, „în vederea garantării/asumării plăţii anticipate privind furnizarea serviciului în perioada de după admiterea falimentului SC Apaterm SA Galaţi”.
„Notificările Apă Canal SA au fost emise întrucât, pe de o parte, nu mai poate fi reţinută în cauză incidenţa art.38 din Legea nr. 85/2006, împotriva SC Apaterm SA Galaţi fiind începută procedura falimentului, iar pe de altă parte, SC Apaterm SA Galaţi nu poate folosi în mod gratuit serviciile furnizate de societatea Apă Canal. Debitul neachitat de către societăţile aflate în perioada de observare, în procedura reorganizării judiciare, sau, în cazul de faţă, debitul neachitat de SC Apaterm SA Galaţi aflată în faliment, nu face decât să îndrepte societatea creditoare Apă Canal SA Galaţi în imposibilitatea de plată către furnizorii săi, prejudiciind-o nemotivat.
În condiţiile în care serviciile de apă-canal sunt făcute în interesul comunităţii, iar unica sursă financiară este tariful, lipsa aplicării penalităţilor şi lipsa încasării sumelor de la SC Apaterm SA Galaţi duce la lipsa de lichidităţi financiare, la blocarea activităţii operatorului, şi, în ultimă instanţă, la perturbări atât de calitate, cât şi ca program de furnizare a serviciilor către toţi clienţii din municipiul Galaţi”, se arată într-un comunicat de presă al Apă Canal.
Conducerea Apă Canal spune că o astfel de problemă financiară ar îngreuna funcţionarea Apă Canal şi ar pune în pericol investiţiile în baza proiectelor europene: „Subliniem, de asemenea, că pentru asigurarea cofinanţării proprii pe Proiectul derulat prin POS 1 Mediu, Apă Canal SA Galaţi a contractat un imprumut de la BERD în valoare de 55.500.000 lei, din care s-au realizat trageri şi pentru care societatea trebuie să plătească dobânzi şi comisioane. (...) În consecinţă, Societatea Apă Canal SA Galaţi a denunţat, începând cu data de 27.03.2015, Contractul de furnizare nr.63224/01.01.2012 încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi, situaţie care va atrage după sine sistarea furnizării serviciului de apă şi canalizare către SC Apaterm SA Galaţi, dacă nu ni se garantează plata anticipată privind furnizarea serviciului în perioada de după admiterea falimentului societăţii Apaterm SA Galati”.