28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Am mai pierdut nişte bani pe la judeţ
Am mai pierdut nişte bani pe la judeţ

Situaţia a fost anunţată public de Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, în cadrul Comisiei de Dialog Social: am ratat un proiect cu finanţare europeană în valoare de 53 de milioane. Mai exact, a fost respins proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi”, care ar fi putut primi finanţare prin POS Mediu în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014. Hamza a declarat că ar fi fost „necesari aproximativ 50.000 de metri pătraţi, teren pe care l-am primit în proprietate de la Primăria municipiului Galaţi. A fost singurul, din câte am înţeles, pe care puteau să îl cedeze pentru un astfel de obiectiv. Numai că acest teren face parte din fondul forestier şi pentru a-l putea transforma şi construi pe el sunt o mulţime de etape de ars. Nu asta era important, pentru că eram pregătiţi şi cu terenul pe care trebuia să-l dăm la schimb, numai că în Codul Silvic nu am găsit nicio portiţă pentru a putea demara acest proiect. Am încercat cu intervenţie la Minister, la ministru, au spus că se poate... dar nu s-a putut. Nu s-a găsit portiţa să se facă investiţii şi pentru sistemul integrat de management pe deşeuri”. 

Şi fiindcă tot a fost ratat acest proiect, Hamza a mai adăugat că se bazează pe parlamentarii gălăţeni privind modificările Codului Silvic. „Ştiind că se votează un nou Cod Silvic în Parlament, am încercat cu parlamentarii noştri să introducem o modificare la articolul 37, ca pe lângă celelalte investiţii pe drumuri şi şosele, amenajări hidrotehnice, pe investiţii apă şi canal, să introducem şi investiţii pe deşeuri. Am reuşit, până la urmă, numai că nu s-a votat şi acest amendament, în urmă cu două săptămâni. Spre bucuria mea, am văzut că preşedintele a întors Codul Silvic la Parlament. Deci, se va rediscuta şi cu siguranţă se va introduce şi acest amendament al nostru (…) Să dea Dumnezeu să putem face şi această mică modificare, cea legată de teren, ca împreună cu consultantul să ne prezentăm cu întregul proiect în faţa Comisiei Europene să ni-l aprobe pentru finanţare”, a declarat Hamza. 

Proiectul respins are o valoare de peste 53 de milioane de euro şi presupunea construirea unei staţii de sortare, a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor (în Galaţi), a unui depozit conform, a unei staţii de sortare a deşeurilor (la Valea Mărului), a unei staţii de transfer (la Târgu Bujor) şi a uneia de compostare (la Tecuci).


Articole înrudite