15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul trecut, aproape 100 de accidente de muncă şi 6 decese
Anul trecut, aproape 100 de accidente de muncă şi 6 decese

Numărul gălăţenilor care au fost implicaţi în accidente de muncă în 2013 a fost similar celor din anii trecuţi, fiind vorba de 99 de persoane.
Pe de altă parte, numărul celor care au decedat s-a diminuat, înregistrându-se doar şase pierderi de vieţi omeneşti, conform raportului ITM Galaţi prezentat marţi dimineaţă la Prefectură, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social.
În patru dintre cazuri a fost vorba despre accidente de circulaţie, în domeniul construcţiilor un bărbat a murit după ce a căzut de la înălţime, iar un accident mortal a survenit prin înec la AFDJ.
„Dintre unităţile care au înregistrat mai mulţi accidentaţi sunt: S.C. VEGA 93 SRL, cu 16 accidentaţi, dintre care 11 evenimente reprezentând 68.75% au survenit pe teritoriul altor judeţe; S.C. ARCELORMITTAL GALAŢI S.A cu 9 accidentaţi; S.C. ARABESQUE S.A., a înregistrat 7 accidentaţi, toţi provenind de la punctele de lucru din alte judeţe”, arată ITM.
Potrivit datelor ITM, sectoarele economice care au înregistrat cele mai multe accidente de muncă sunt: construcţii de clădiri (22); industria metalurgică (9); comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete (9); fabricarea altor mijloace de transport (8); industria alimentară (7); industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (7), etc.
Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 35% din totalul accidentatilor.
Anul trecut, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM Galaţi au efectuat 2.301 controale. „S-a urmărit modul în care agenţii economici respectă prevederile legale privind sănătatea şi securitatea lucrătorilor, supravegherea medicală a angajaţilor, instruirea personalului angajat asupra riscurilor la care sunt expuşi, modul de aplicare a reglementărilor legale la locurile de muncă, organizarea ergonomică a locurilor de muncă precum şi modul de exploatare a echipamentelor de muncă”, arată raportul ITM. De asemenea, s-au constatat abateri de la respectarea legislaţiei în vigoare pentru care s-au aplicat un număr de 1.855 sancţiuni contravenţionale, faţă de 2.455 în 2012, crescând însă în valoare, la 752.000 lei faţă de 453.500 în 2012. Totodată s-a dispus oprirea din funcţionare a 22 echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu prezentau siguranţă în exploatare.


Articole înrudite