24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pericolul contactării bolii Lyme, ca urmare a înţepăturii căpuşelor, a fost dezbătut atât în cadrul Comisiei de Dialog Social, cât şi al Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfăşurate miercuri în sala mare a Prefecturii. Directorul Vasile Pârlog a intervenit cu precizarea că nu este cazul declanşării unei isterii publice pe acest subiect, iar dr. Valentin
Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, a explicat ambelor foruri că nu toate înţepăturile de căpuşe generează teribila boală. Din luna martie, Direcţia de Sănătate Publică a trimis înştiinţări tuturor primăriilor din judeţ privind obligaţia acestora de a tunde iarba, de a toaleta vegetaţia, precum şi substanţele pe care trebuie să le utilizeze în aceste operaţiuni, substanţe ce distrug inclusiv căpuşele. Termenul limită până la care primăriile trebuia să fi luat aceste măsuri era 15 mai, iar Direcţia de Sănătate Publică va efectua controale privind modul în care a fost efectuată dezinsecţia de către autorităţile locale. Amenzile pentru cei care nu au efectuat dezinsecţia au valori de 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar amenzile pentru instituţii reprezintă variază între 10.000 şi 15.000 de lei.
Dr. Boldea a precizat că de la începutul anului şi până în prezent 365 de gălăţeni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase acuzând înţepături ale căpuşelor. Doar pe parcursul săptămânii anterioare numărul celor înţepaţi de căpuşe care s-au prezentat la spital a fost de 98.


Articole înrudite