16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alcolemie şocant de mare la o bătrînă de 72 de ani
Alcolemie şocant de mare la o bătrînă de 72 de ani

O femeie de 72 de ani din localitatea Movileni de lângă Galaţi a fost găsită căzută în şanţ. Un echipaj SMURD a ajuns la ea şi au constatat că bătrânica era aproape moartă, dar de beată ce era. Nimeni nu era însă pregătit pentru rezultatul alcoolemiei. 

„În cursul serii precedente s-a făcut solicitarea pentru a merge un echipaj SMURD într-o comună a judeţului Galaţi pentru a da asistenţă medicală de urgenţă unei persoane vârstnice aflată în comă, care s-a dovedit a fi o comă etanolică. A fost adusă la spital, a fost echilibrată în Unitatea de Primiri Urgenţe, a ieşit din comă. Am avut surprinderea să constatăm că pe buletinul analizelor de laborator a venit o alcoolemie de 4,1 grame la mie şi s-a decis ca tratamentul să fie continuat într-o secţie a Spitalului de Psihiatrie, unde va primi probabil şi consiliere. Nu e o premieră, am mai avut două - trei situaţii, dar erau persoane mult mai tinere. La această vârstă... nu”, a precizat dr. Angel Trifan, UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi. 

Ca să ajungă la aşa alcolemie, femeia a băut mult şi a şi amestecat băuturile. „Alcolemia de 4 grame la mie înseamnă o ingerare de peste 2 litri de vin, peste un litru de ţuică... ceea ce şi pentru o persoană fără boli cronice şi tânără înseamnă un pericol foarte mare. Din punct de vedere medico-legal se consideră că o alcooleie de peste 2 grame la mie are risc letal”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Bătrâna a fost dusă al Spitalul de Psihiatrie. 

„Dacă ne referim la decada aceasta de vârstă, cazurile sunt destul de rare. Cea mai mare pondere cu alcool o au cei cu vârste între 20 şi 30 de ani. Consilierea pe care o facem noi este partea de psihoterapie suportivă şi recomandările igienico-dietetice pentru externare. Dacă apar complicaţiile de genul sevrajului, cu delirium, encofalopatie, asta apare de obicei la pacienţii cronici consumatori de alcool. Atunci spitalizarea se prelungeşte până la momentul stabilizării. Costul spitalizării este suportat de spital”, a spus dr. Oana Hanuţ, medic psihiatru, Spitalul de Psihiatrie. 

Cazul l-a mirat şi pe cunoscutul dr. Nicolae Bacalbaşa, care a spus că este miraculos că femeia a reuşit să supravieşuiască având o aşa alcolemie. „După părerea mea, ar fi obligatoriu ca cei care tulbură liniştea şi beau să îşi plătească spitalizarea. „Mă mir că doamna a supravieţuit, mai ales că valoarea alcoolemiei e incredibilă. Putea la fel de bine să îşi facă o perfuzie cu formol”, a spus dr. Nicolae Bacalbaşa. Oamenii din sat spun că femeia bea de obicei şi nu se prea miră de ce i s-a întâmplat. „A început să bea de mult... îi place băutura. Are două fete. I-a plăcut să bea”, spunea Constanţa Botezatu, o localnică. „Am văzut-o şi noi că băuse aseară şi a căzut în şanţ. Era beată. Nuu am băut noi cu ea, am şi ajutat-o... Bea şi vin şi bere, le amestecă“, au spus alţi localnici. 


Articole înrudite