Ne aflăm în plină epidemie de rujeolă care afectează întreaga ţară iar în judeţul Galaţi deja s-au înregistrat, din luna mai, 30 de cazuri, printre care şi un deces. În toate cazurile, cei afectaţi de boală erau copii care fie erau prea mici pentru a fi imunizaţi, fie, în puţine situaţii ce-i drept, nu fuseseră vaccinaţi din alte motive, inclusiv refuzul părinţilor. Făcând o paralelă între 2016 şi 2017 şi luând în calcul numărul de cazuri şi acoperirea cu vaccin ROR (rujeolă-oreon-rubeolă), se observă că, cel puţin la nivelul judeţului Galaţi, a crescut procentul de copii vaccinaţi, de fapt aproape că s-a dublat. Numai că în acest an, pe fondul epidemiei din ţară, au apărut şi la Galaţi zeci de cazuri.
„În anul 2016, la nivelul judeţului Galaţi s-au înregistrat zero cazuri de rujeolă, în timp ce în anul 2017, din luna mai, când au apărut primele cazuri şi în judeţul Galaţi, s-au înregistrat 30 de cazuri, din care 27 confirmate iar celelalte în curs de confirmare. Din cele 30 de cazuri, din păcate unul s-a soldat cu un deces. În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală cu ROR, care se face semestrial la copii din aceeaşi cohortă şi se realizează la nivelul lunilor februarie şi august ale anilor anteriori, reiese că situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii ani la Galaţi. Astfel pentru 2016 acoperirea vaccinală în judeţul Galaţi era de 42,18% în mediul urban şi 52,96% în mediul rural. În februarie 2017 acoperirea vaccinală era de 83,72% în mediul urban şi 89,71% în mediul rural“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
În ceea ce priveşte cantitatea de vaccin antirujeolic, la nivelul judeţului Galaţi au fost primite, ultima oară, 3.350 de doze, majoritatea împărţite medicilor de familie, iar la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au rămas în stoc 440 de doze.
Imunizarea copiilor nu înseamnă că aceştia nu vor mai face boala, dar dacă dezvoltă suferinţa vor face o formă extrem de uşoară.
„Recomand părinţilor ca şi după imunizare să îşi monitorizeze copiii, deoarece există posibilitatea ca aceştia să facă boală dar să facă o formă uşoară. Deocamdată nu m-am confruntat cu foarte multe refuzuri din partea părinţilor, legate de vaccinarea antirujeolică. De fapt în ultima vreme am avut un singur refuz. Pierderile sau întârzierile la imunizare apar la copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi cu care se poate lua legătura după câteva luni. Unii îşi iau şi copiii şi aşa apar aceste situaţii“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.
Creşterea acoperirii vaccinale este dată, se pare, nu de mediatizarea problemelor create de nevaccinare, de la un an la altul, ci de faptul că distribuţia vaccinului a fost făcută cu mai puţine sincope.