Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în colaborare cu Centrul Militar Judeţean Galaţi, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” şi Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galaţi organizează luni, 8 mai 2017, la ora 14.00, conferinţa dedicată împlinirii a 140 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
Pe fondul războiului ruso-turc (1877-1878), România, stat suzeran Imperiului Otoman, îşi proclamă Independenţa la 9/21 mai 1877. Legăturile cu puterea suzerană fiind rupte, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu declara: "În stare de rezbel cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă". Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, Belogradcik, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).
În cadrul conferinţei vor susţine expuneri: locotenent colonel Gabriel Tanvuia, Centrul Militar Judeţean Galaţi – „Generalul Alexandru Cernat, gălăţeanul care a contribuit la cucerirea Independenţei”; muzeograf Valentin Bodea, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi – „Generalul Mihail Pastia, un erou gălăţean uitat”; muzeograf Daniela Alecsă, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci – „Războiul de Independenţă în spatele frontului”; profesor Camelia Nenu, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Galaţi şi profesor Marian Sandu, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galaţi – „Impactul Independenţei asupra dezvoltării oraşului Galaţi”.
Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.