26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua sănătăţii şi securităţii în muncă, prilej de statistică neagră la combinat
Ziua sănătăţii şi securităţii în muncă, prilej de statistică neagră la combinat

Cu ocazia Zilei Internationale pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, sărbătorită anual pe 28 aprilie, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a susţinut, astăzi, în faţa a zeci de siderurgişti, o conferinţă specială pe tema securităţii în muncă. Conferinţa s-a deschis cu un moment de reculegere în memoria celor 365 de siderurgişti decedaţi în accidente de muncă de-a lungul celor peste 50 de ani de existenţă a combinatului de la Galaţi.
Potrivit lui Bruno Ribo, în cursul anului trecut, în combinatul siderurgic de la Galaţi s-au înregistrat 21 de accidente de muncă, din care unul mortal, mai multe decât în 2014, când au avut loc doar nouă accidente de muncă, nici unul mortal. De altfel, 2015 a fost primul an în care un siderurgist şi-a pierdut viaţa în urma unui accident de muncă, după ce, timp de trei ani consecutivi, 2012, 2013 şi 2014, nu se înregistrase nici o astfel de tragedie. În 2015, în toate combinatele ArcelorMittal din lume s-au înregistrat 27 de accidente mortale de muncă, din care 5 în Europa - unul la combinatul de la Galaţi. Din cele 21 de accidente de muncă înregistrate în 2015, 11 au avut ca victime angajaţi ai ArcelorMittal, iar 10, angajaţi ai firmelor terţe care lucrează pe platforma siderurgică, în timp ce în 2014, din cele 9 victime, 5 erau angajaţi ai combinatului şi 4, ai firmelor contractoare. În acest an, din ianuarie până în prezent, s-au înregistrat alte trei accidente de muncă, din care unul a avut ca victimă un angajat al Combinatului, iar două, angajaţi ai firmelor terţe. În prezent, pe platforma siderurgică lucrează circa 8.000 de persoane, din care 6.000 sunt angajaţi ai ArcelorMittal iar 2.000, angajaţi ai altor firme care îşi desfăşoară activitatea aici. Potrivit statisticilor, 95% din totalul accidentelor de muncă de platforma siderurgică s-au datorat comportamentului lucrătorului. Cele mai multe evenimente de muncă înregistrate în 2015 au fost la Laminorul de benzi la cald - 5 accidente şi Laminorul de tablă groasă - 4 accidente. Potrivit directorului general al ArcelorMittal Galaţi, obiectivul este mereu „zero accidente de muncă”, un obiectiv ce poate fi atins doar prin respectarea cu stricteţe a regulilor cardinale în muncă. „Suntem în continuare departe de ţinta noastră. În privinţa sănătăţii şi securităţii în muncă nu putem fi mulţumiţi cu rezultatele obţinute de la începutul anului. Avem regulile cardinale în muncă, care sunt asigurarea noastră de viaţă, avem vizitele sănătăţii şi securităţii în muncă, ocazie de a învăţa şi de a afla situaţiile critice de la angajaţii noştri, avem pregătirea cu responsabilitate a lucrărilor cu întreaga echipă, evitarea repetării situaţiilor care au generat accidente de muncă, şi programul idei de progres prin care lucrătorii sunt încurajaţi să-şi îmbunătăţească propria securitate. Trebuie doar să le respectăm”, a declarat Bruno Ribo.

Îmbrăcat în salopeta de lucru, directorul general avea agăţat, la piept, un lacăt cu tot cu cheie, „detaliu vestimentar” ce putea fi găsit şi la pieptul altor siderurgişti, indifferent dacă erau simpli muncitori sau şefi de departamente. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, a explicat semnificaţia lacătului din piept. „În momentul în care, de pildă, trebuie să se facă o reparaţie la un obiectiv, acel obiectiv trebuie izolat, sau mai pe româneşte, decuplat de la orice sursă care ar putea pune în pericol siguranţa muncitorului. Vorbim de energie electrică, de abur industrial, gaze naturale etc. De pildă, dacă repari o conductă şi nu ai oprit aburul fierbinte, muncitorul se poate accidenta de la aburul fierbinte. De aceea, înainte de a începe reparaţia obiectivului, fiecare muncitor desemnat a avea grijă de izolare decuplează obiectivul de la sursa respectivă, după care agaţă acel lacăt pe care îl poartă mereu cu el, de o cutie specială, amplasată la acel obiectiv. Astfel, la finalul tuturor decuplărilor, cutia obiectivului are agăţate câte lacăte trebuie (în funcţie de numărul sistemelor la care este cuplat - n.r.) şi aşa toată lumea ştie că obiectul a fost decuplat de la toate sursele care ar putea pune în pericol lucrătorul. Este o modalitate de lucru tocmai pentru a preveni înregistrarea de accidente de muncă. De altfel şi salopetele de lucru sunt astfel concepute încât să aibă la rever locul de care se agaţă lacătul, aşa încât muncitorul să poarte mereu cu el acel lacăt pe care îl foloseşte când este cazul”, a explicat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
De altfel, aceasta nu este singura măsură menită să prevină înregistrarea accidentelor de muncă. Compania susţine de câţiva ani invenţii pe care siderurgiştii le fac, la locul de muncă, pentru a-şi uşura munca şi, mai ales, pentru a se feri de accidente. Pentru a stimula astfel de invenţii, compania organizează anual o competiţie cu premii. Şi în acest an au fost trei echipe de siderurgişti care au inventat trei astfel de modalităţi de lucru prin care se feresc de accidente, fiecare echipă fiind premiată de administraţie cu diplome şi prime în bani - câte 750 de lei pentru zece sideurgişti (două echipe a câte cinci, care au ocupat locul al doilea pe podium) şi câte 1.000 de lei pentru alţi cinci siderurgişti care au ocupat cea mai înaltă poziţie a podiumului cu invenţia lor menită să îi protejeze atunci când lucrează cu oţel încins, la furnale.


Articole înrudite