14 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
APEL: Vrem dezbatere cu toţi candidaţii la Primăria Galaţi!
APEL: Vrem dezbatere cu toţi candidaţii la Primăria Galaţi!

S-au finalizat înscrierile pentru Primăria Galaţi şi în câteva zile vom şti dacă toţi candidaţii rămân în cursă. Pe 6 mai se declanşează campania electorală şi din acel moment zilele se vor scurge foarte repede. Nu ştim câţi dintre gălăţeni vor avea şansa de a se întâlni faţă în faţă măcar cu unul dintre pretendenţii la fotoliul de edil şef, dar chiar dacă vor avea această şansă, e greu de crezut că o strângere de mână în stradă şi un zâmbet atent studiat le pot răspunde la întrebările arzătoare. În anul de graţie 2016 Galaţiul nu îşi mai permite să voteze orbeşte sau pe simpatii/antipatii. Cine sunt oamenii care ne cer votul? Care le sunt capacităţile şi care le sunt limitele? Cum văd ei dezvoltarea urbei? Gălăţenii trebuie să afle chiar din gura lor ce-i mână în lupta pentru Primărie, cine sunt cei care îi susţin sau îi imping de la spate şi mai ales cum văd ei viitorul acestui oraş.
Un lucru a devenit clar în cei peste 26 de ani de democraţie: prea puţini au mers la vot bine informaţi iar politicienilor le-a convenit această situaţie. Şi-au făcut imagine cei care au avut bani, relaţii în media sau o armată de partid care a alergat pentru ei. Au spus lucruri frumoase în scris, cu texte pregătite de alţii, sau la emisiuni unde recitau ceea ce învăţaseră pe de rost. Au fugit de dezbateri. De ce? Dacă te consideri bun pentru a conduce destinele a 300.000 de oameni şi a înfrunta miile de probleme care te aşteaptă la Primărie, atunci demonstrează-ne că poţi face faţă unei confruntări deschise cu cei care vor acelaşi lucru!
Vă reamintesc faptul că acum 4 ani societatea civilă a încropit două dezbateri. La una dintre ele, organizată de Cartel Alfa Galaţi şi filiala locală a IMM-urilor, au fost invitaţi doar 6 dintre cei 12 candidaţi de la acea vreme şi s-au prezentat doar 5 dintre ei. La cea de-a doua dezbatere, cea organizată de Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare din România, au fost chemaţi toţi cei 12 candidaţi, dar au participat doar 6. Din păcate, niciuna dintre dezbateri nu a beneficiat de o mediatizare intensă, astfel încât „prestaţia” candidaţilor să ajungă în casele tuturor celor interesaţi să dea un vot în cunoştinţă de cauză. E şi vina noastră, a presei, care suferă, ca întreaga societate de altfel, de sindromul divizării şi de părtinire, adesea, din cauze diverse. E timpul, însă, ca societatea civilă să-şi unească forţele pentru un scop comun: acela de a ajuta electoratul să voteze în cunoştinţă de cauză. Eu, personal, nu văd o altă cale mai bună de a „smulge” de la candidaţi proiecte, idei, opinii... decât aceea de a-i pune faţă în faţă cu societatea civilă. De aici, apelul meu şi al colegilor din această redacţie: vrem dezbatere corectă, transparentă şi edificatoare! Apelul nostru se îndreaptă către toţi colegii din presă (ziarişti de presă tipărită şi online, oameni de radio şi TV, bloggeri, corespondenţi), pe care îi invităm la un exerciţiu de profesionalism şi implicare, dar şi către ONG-uri şi asociaţii dornice să „îi ia la întrebări” pe aspiranţii la fotoliul de primar. Uniţi, poate vom reuşi să-i convingem pe candidaţii serioşi - deja întrevăd nişte absenţe la dezbatere! - să iasă din sediile de partid, unde le asigură spatele o armată de politicieni, şi să abandoneze pentru câteva ore reţelele de socializare, la dăpostul cărora toţi par inteligenţi şi frumoşi. Vrem o dezbatere serioasă, dincolo de sloganuri, strângeri de mâini, zâmbete şi like-uri! Iar pentru asta avem nevoie de o societate civilă unită!


Articole înrudite