24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
XColony, de la hobby la o nouă disciplină şcolară care formează geniile
XColony, de la hobby la o nouă disciplină şcolară care formează geniile

Sorin Alexe, un matematician gălăţean stabilit în SUA, a inventat un joc neobişnuit, denumit XColony, care ajută copiii să înţeleagă mai uşor geometria, să priveasca şi să gândeasca în spaţiu. Jocul se bazează pe trecerea de la forme 2D la 3D, iar inventatorul acestui joc intenţionează să introduca platforma drept obiect de studiu în şcoli.
Cum i-a venit ideea acestui joc, ne-a explicat chiar inventatorul acestuia, Sorin Alexe: “Totul a plecat de la un hobby, am primit documente, cărţi despre origami, mi s-au părut intrigante şi am încercat să fac modele, era origami geometric, dar am ajuns la concluzia ca sunt limitări, adică dacă sunt copil, de ce nu am voie să tai cu foarfeca, să lipesc?, iar când am dat la o parte restricţiile acestea au apărut forme 3D, am găsit modulele de bază ale unui sistem care evoluează, care produce niste ansamble de poliedre cu structuri curioase şi destul de complexe, iar după ce am vazut complexitatea sa am ajuns la concluzia ca e mai mult decât un hobby, este un domeniu în care poţi face cercetare, să studiezi proprietăţi din matematică, arhitectură, robotică... A devenit o platformă de investigare în lumea formelor. Noi suntem obişnuiţi să discutăm în cuvinte, litere, cifre, dar în forme... când începi să creezi scenarii în forme, lucrurile devin foarte interesante. Am parcurs un drum suficient de complex, au fost discuţii cu doctori, în ideea că platforma poate ajuta copiii cu autism, cu arhitecţi – care au spus că studenţii de la ahitectură ar trebui neapărat să ştie asta, dar centrul atenţiei noastre s-a stabilit pe educaţie. Am format o platformă de educaţie spaţială şi am fost la cateva conferinţe de creativitate şi depistare a talentelor, unde atenţia se concentrează pe detectarea talentelor si folosirea unor metode speciale care să determine cunoştinţele copiilor foarte dotaţi”.
Practic, jocul constă în implicarea copiilor în construcţia de diverse forme cu ajutorul unor piese din plastic (decupaje din plastic de formă hexagonală) pe care le pot lipi sau tăia după propria imaginaţie. Setul de hexagoane cu care se realizează formele este accesibil ca preţ, putând fi achiziţionat luându-se legătura cu echipa XColony din Galaţi, pe pagina de facebook.
Deocamdata, jocul XColony a fost introdus, printr-un program-pilot, într-o şcoală din Bucureşti (şcoala generala Herăstrău), iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare. Jocul poate fi folosit atat ca terapie pentru copiii cu autism cât şi ca metodă de relaxare, deşi inventatorul spune că este mai mult decât un joc, este o platformă de educaţie spaţială cu ajutorul căreia copiii îşi dezvoltă imaginaţia şi cu ajutorul căreia se pot identifica geniile şi pot fi  “educaţi” viitorii preşedinţi de companii!
“Avem în derulare un program la o şcoală din Bucureşti, program autorizat de Inspectoratul Şcolar. Peste 100 de copii au studiat Xcolony, ca materie opţională, iar măsurătorile au indicat că grupul expus la programe de educaţie spaţială câştigă în indexul de inteligenţă spaţială, este un câştig de 17%, o evoluţie fantastică. Totodată, am măsurat relaţia cu discipline fundamentale. Copiii care au învăţat în a V-a obiectul acesta, în clasa a VI-a au avut o creştere dublă faţă de ceilalţi. Apoi avem observaţii calitative, copiii se descurcă mult mai bine la geometrie, la adunarea unghiurilor, la cea a poligoanelor, astfel că o materie dificilă devine ceva simplu, plăcut pentru ei. Problema educaţiei spaţiale este oriunde. Mai sunt câteva încercări în domeniul coaching, în condiţiile în care este lucru recunoscut faptul că abilitatea de a opera cu forme este comună geniilor şi preşedinţilor de companii”, mai spune Sorin Alexe.
XColony a fost testat şi în şcolile din SUA, unde din toamnă va fi introdus de asemenea ca materie opţională de studiu, visul gălăţeanului fiind ca în următorii ani platforma să fie studiată de 3 milioane de elevi de pe întreg mapamondul.
Deocamdata, jocul Xcolony este implementat în mai multe cluburi private de tip afterschool din Galaţi, Bistriţa Năsăud, Braşov şi Bucureşti. La Galaţi, tocmai s-a încheiat tabăra XColony, desfăşurată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, acolo unde copiii au învăţat cum să creeze forme 3D şi să aplice cunoştinţele dobândite în alte activităţi recreative, precum căutarea de comori sau scanarea terenului cu ajutorul dronelor.


Articole înrudite