Pentru 150 de vârstnici din Galaţi, luni a fost o zi plină de emoţii. Sunt boboci la facultate chiar dacă unii au trecut binişor şi de 70 de ani. Este vorba despre începerea oficială a cursurilor Universităţii vârstei a treia, proiect unic în ţară, derulat de profesorii Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi adesat seniorilor. Cu vârste cuporinse între 56 şi 82 de ani, noii „studenţi” ai universităţii gălăţene pot studia circa 10 module cu specializări diverse, de la Kinetoterapie la Arte sau Filozofie, câte trei module pe semestru.
„Suntem singura ţară din UE care nu avea o universitatea a vârstei a treia. Şi în alte părţi ale lumii există astfel de programe universitare dedicate vârstnicilor. În China, de exemplu, sunt circa 20.000 de astfel de programe. De acum înainte la Universitatea Dunărea de Jos avem un astfel de program şi este unic în ţară. Este foarte important să nu ne uităm seniorii. Cursurile vor fi interactive”, a spus Florin Tudor, de la Universitatea Dunărea de Jos, la deschiderea oficială a Universităţii vârstei a treia.
La deschiderea festivă a participat, alături de alte cadre universitare, şi Î.P.S. Casian Crăciun, care a adresat şi un cuvânt de laudă şi încurajare atât profesorilor, care predau voluntar, cât şi proaspeţilor studenţi la vârsta a treia. Vârstnicii abia aşteptau să meargă iar la şcoală. Unii au venit singuri, alţii cu partenerii de viaţă sau cu prietenii. Toţi spuneau că abia aşteaptă să studieze ceva nou, să nu îşi lase creierul să lâncezească, dar, mai ales, erau bucuroşi că au posibilitatea de a socializa cu cei de aceeaşi vârstă.
„Sunt pensionară, am 68 de ani, am venit cu o prietenă şi am fost secretară de meserie. Voi studia deocamdată Artele, dar între timp voi mai alege şi alte discipline. Mi-a atras recent atenţia un studiu despre efectul muzicii asupra creierului şi doresc să ştiu mai multe despre asta. Universitatea pentru vârsta a treia este un proiect ideal pentru persoanele în vârstă, este păcat că aşa ceva nu este peste tot“, a spus Olga Ciuche. Şi viitorii profesori voluntari abia aşteaptă să îi aibă în faţă pe noii studenţi şi, de ce nu, să facă şi un schimb de experienţă.
„Susţin modulul de Drept succesoral în cadrul Universităţii vârstei a treia, program pilot în ţară. Va fi, fără doar şi poate, interesant şi incintant”, a spus George Schin, notar, profesor la Universitatea vârstei a treia de la Universitatea Dunarea de Jos. Se doreşte ca pe viitor un astfel de program să fie extins.