25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pucheanu despre căldura în şcoli: ”Şi mie mi-a fost răcoare astăzi la birou”
Pucheanu despre căldura în şcoli: ”Şi mie mi-a fost răcoare astăzi la birou”

Deşi legea spune că după trei nopţi consecutive în care temperaturile scad sub 10 grade există obligativitatea furnizării agentului termic, şcolile din municipiul Galaţi nu vor fi încălzite. Primarul Ionuţ Pucheanu crede că dacă lui îi este ”răcoare” când merge la birou, la fel pot răbda şi copiii noştri: ”Şcolile nu pot beneficia în mod separat de caldură faţă de apartamente. Doar cele care au centrală proprie se pot îngriji în a da drumul centralelor, dar cele care sunt cuplate la sistemul centralizat... în momentul de faţă... e greu de crezut. Şi mie mi-a fost răcoare astăzi la birou, nu ştiu dacă să dăm drumul din octombrie la căldură e o soluţie”.
Nici măcar unităţile de învăţământ care au centrale termice proprii nu pot porni căldură deocamdată. ”Condiţiile sunt pentru toţi, nu facem condiţii speciale pentru cei care au centrală şi condiţii mai puţin speciale pentru cei care n-au centrală”, a spus primarul.
Furnizarea agentului termic nu poate fi făcută până ce nu va fi semnat contractul de furnizare cu Electrocentrale, dar şi după ce Consiliul Local Galaţi va aproba (sau nu) plata în avans a agentului termic, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Întâlnirea factorilor responsabili pentru furnizarea căldurii în oraş, în speţă Primăria, Calorgal, Electrocentrale şi ArcelorMittal, este planificată pentru miercuri, 12 octombrie. În cazul în care se va ajunge la o înţelegere, tot nu se poate furniza agent termic pentru că este bine ştiut faptul că Electrocentrale nu dă nici un strop de agent termic până ce factura nu este plătită în avans. Această condiţie este impusă de creditorii CET, societate aflată în procedură de insolvenţă. Aprobarea sumelor necesare acestei plăţi se face de către Consiliul Local şi deci trebuie aşteptată următoarea şedinţă a acestui for. După cum ne-a declarat Sinan Mustafa, administrator special al Electrocentrale, contractul de furnizare a fost înaintat Primăriei, dar a fost returnat cu adnotări ce trebuie supuse aprobării comitetului creditorilor Electrocentrale. Apoi, în cazul în care modificările contractuale aduse de Primărie vor fi aprobate, municipalitatea trebuie să vireze plata în avans a energiei termice, iar după ce toate aceste proceduri vor fi finalizate, Electrocentrale are nevoie de 7-10 zile pentru a livra efectiv energie termică. Aceasta ar fi varianta scurtă, dar între timp se mai poartă negocieri şi asupra preţurilor cu ArcelorMittal, furnizorul de abur ce stă la baza producerii agentului termic.
Anul trecut, furnizarea căldurii în oraş a început în a doua parte a lunii noiembrie, dar unităţile de învăţământ racordate la sistemul centralizat au primit căldură de îndată ce temperaturile au scăzut, fără a se ţine cont de cele trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade. Soluţia a fost ca o parte din agentul termic destinat apei calde să fie redirecţionat pentru încălzirea şcolilor. Apa caldă pentru populaţie a avut parametrii un pic mai scăzuţi, dar copiii nu au fost nevoiţi să stea cu fesuri şi haine groase în timpul cursurilor.
Anul acesta, primarul Ionuţ Pucheanu spune că, în cazul în care este îndeplinită cerinţa legală a celor trei nopţi cu temperaturi scăzute, abia apoi vor putea fi pornite doar centralele termice - acolo unde există - iar acolo unde şcolile şi grădiniţele sunt racordate la sistemul centralizat, copiii n-au decât să rabde. ”În primă fază vor putea să se bucure şcolile şi grădinitele care au centrală. Nu avem la ce da drumul atât timp cât noi nu avem un acord semnat. La ce să dau?”, a spus, iritat, Ionuţ Pucheanu.
Cum prognoza meteo anunţă în continuare temperaturi sub 10 grade Celsius noaptea şi zile ploioase, cu temperaturi scăzute, gălăţenii vor fi nevoiţi să-şi trimită copiii la şcoală bine înfofoliţi.


Articole înrudite