23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalele gălăţene au pierdut 71 de paturi şi au bani până în septembrie
Spitalele gălăţene au pierdut 71 de paturi şi au bani până în septembrie
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi a finalizat încheierea noului contract cadru cu unităţile sanitare gălăţene. La capitolul spitale, din aprilie şi până în decembrie s-au alocat 82.190.573 lei. Acest buget este cu 8% mai mic, deoarece la contractare s-au mai adăugat Spitalul CFR şi o clinică privată cu paturi de zi. Aşa că, din nou, sumele alocate nu ajung spitalelor decât până în august inclusiv ori până în septembrie.
„Această situaţie se regăseşte peste tot în ţară, aşteptăm probabil o rectificare de buget. Oricum, dacă situaţia o impune, vom intra în fondul de 10% din valoarea de contract a fiecărei unităţi, fondul de rezervă”, a precizat dr. Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. Cea mai mare sumă a primit-o Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, care are alocaţi până în decembrie 43.856.324 de lei, iar pe locul doi se situează Spitalul de Urgenţă pentru Copii, care a primit 11.642.772 lei. Numai că şi acestor unităţi sanitare, banii le ajung tot până în august sau septembrie. În plus, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns finanţarea redusă, spitalele gălăţene au mai primit o lovitură deoarece li s-a tăiat din numărul de paturi. Asta conform unei hotărâri a Ministerului Sănătăţii, care a decis reevaluarea planului naţional de paturi din unităţile sanitare. Cel mai greu lovit de această reducere a numărului de paturi este Spitalul de Urgenţă. Având şi cel mai mare număr de paturi din judeţ, Spitalul de Urgenţă a pierdut şi cele mai multe paturi. Numai că de fapt această tăiere a numărului de paturi nu înseamnă că acele paturi au dispărut fizic din structura spitalelor, ci rămân în continuare în spitale dar nu mai sunt plătite în cadrul contractării cu CJAS.
„S-a aplicat la numărul de paturi al fiecărui spital în parte un procent fix din care a rezultat numărul de paturi tăiate. Cele mai multe paturi a pierdut Spitalul de Urgenţă, deoarece avea şi cele mai multe. Acestea paturi nu vor dispărea din structura spitalelor, dar nu vor mai fi incluse în contractările făcute, nu vor mai fi plătite”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


Articole înrudite