Societatea XCOMM TELECOM S.R.L., cu sediul în Galaţi, derulează, pe o perioadă de 18 luni, proiectul "Dezvoltarea aplicaţiilor TIC inovative multimodale adaptate la nevoile clientului". Prin proiect, societatea îşi propune să dezvolte aplicaţii personalizate, construind astfel beneficiarilor aplicaţii software durabile şi complete, integrate hardware şi software, adaptate cerinţelor şi specificului activitaţii firmei lor. Atingerea unor obiective specifice confera proiectului un puternic caracter inovativ prin dezvoltarea unei aplicaţii software comerciale de tip multiplatforma de comunicaţii mobile securizate (voce, video,text) care să integreze cele mai puternice tehnologii criptografic şi prin dezvoltarea de software la comanda de tip CRM/ERP/BI şi SCADA.
Apartenenţa la un cluster face diferenţa... la bani şi la inovaţie
Concret, potrivit consultantului din proiectul în valoare totală de peste un milion de euro, acesta este primul proiect implementat de firmă, fiind printre puţinele proiecte din Galaţi dezvoltat în cadrul unui cluster - Asociaţia ICONIC Cluster Iaşi, pentru zona de îmbunătăţiri funciare. Apartenenţa la un cluster a oferit mediul propice dezvoltării de tip antreprenorial şi a inovării în TIC şi un cadru fertil pentru generarea unui parteneriat care să promoveze oferta de produse şi servicii de tehnologia informaţiei la un nivel superior, forţă pe care individual firmele nu o au.
Proiectul vizează o zonă din agricultură care nu a fost suficient exploatată, şi anume digitalizarea ei, prin construirea unei platforme inteligente care să asigure Managementul de flote logistice, de echipamente agricole, la automatizarea sistemelor de irigaţii, în sensul în care fiecare consumator să primească apa necesară, funcţie de cât plătesc, atunci când au nevoie.
Senzori la sol, drone în aer, aplicaţie informatică = formula de eficienţă pentru irigaţii moderne
"Noi am prevăzut prin acest proiect şi ne vom ocupa de partea de senzoristică la nivel de sol şi de drone, finalitatea fiind realizarea de software complex pentru beneficiarul final din agricultură. Mai exact, vom folosi drone care să scaneze conductele de irigaţii prin care trece apa şi, pe baza unor senzori implantaţi la sol, vom culege date pe care le vom analiza şi care se întorc în sistem sub forma unor evaluări, astfel încât fiecare beneficiar sa îşi poată gestiona resursele şi să aibă un control total asupra acestor servicii. Se pot face economii importante de apă, combustibili, pesticide şi îngrăşăminte", a precizat consultantul în proiect.
Strategia finala aplicată în acest proiect a fost de a participa cu oferte personalizate la licitaţile la care s-au înscris asociaţiile de utilizatori sau federaţiile agricole solicitante de servicii de irigaţii. Preţul este şi el important în aceasta strategie. Costurile sunt accesibile, stabilite în funcţie de numărul de module achiziţionate de fiecare membru-fermier. Printr-un astfel de proiect se caută, de fapt, soluţii astfel încât irigaţia sa fie accesibilă, într-un mod direct şi din punct de vedere economic, consumatorului final.
Se achiziţionează iniţial aplicaţia realizată de firma gălăţeană şi se va plăti un abonament. După care urmează partea de actualizare, care se poate furniza gratuit într-o prima etapă, iar ulterior consumatorul să fie taxat în funcţie de decizia administratorului de aplicaţie. Rezultatul: o creştere economică generală, a competitivităţii economice, inclusiv a partenerilor în proiect, prin contribuţia în direct la sectorul TIC - obiectiv promovat prin POC, şi susţinerea inteligentă şi promovarea economiei bazată pe cunoaştere şi inovare.
Societatea XCOMM TELECOM SRL a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (care asigură un sprijin tehnic şi financiar de aproape jumătate de milion de lei). În valoare totală de circa 5,5 milioane de lei, proiectul este cofinanţat din Fondul Instrumente Structurale 2014-2020 în România (cu peste 2,7 milioane de lei), prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritara 2, Acţiunea 2.2.1. Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere.