06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sinistraţii sunt nemulţumiţi de lipsa de ajutor de la Guvern
Sinistraţii sunt nemulţumiţi de lipsa de ajutor de la Guvern

Viaţa gălăţenilor afectati de inundaţiile din octombrie este grea - cei ale căror locuinţe au fost distruse s-au mutat acum în locuinţe modulare, chiar dacă acestea sunt adevărate frigidere, căci nu toate sunt racordate la reţeaua de energie electrică, singura sursă permisă de încălzire. Nici cei care încă mai pot locui în case nu o duc foarte bine, căci pereţii locuinţelor sunt uzi şi se deteriorează. În lipsa ajutoarelor de la Guvern pentru reconstrucţia caselor, oamenii s-au împrumutat, însă numai cei care au avut de unde. De aceea atmosfera este destul de tensionată, mai ales în Slobozia Conachi, unde există informaţii că oamenii ar putea chiar să iasă în stradă, miercuri dimineaţă. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nici acum, la o lună şi jumătate de la inundaţii, Guvernul nu a alocat în teritoriu sume de bani sau materiale de construcţii pentru refacerea caselor afectate de inundaţii.
Reamintim că, după inundaţiile din 10-14 octombrie, Prefectura Galaţi a făcut un bilanţ al pagubelor, raport care a fost trimis la Guvern la finele lunii octombrie. Totuşi, de atunci şi până acum, Guvernul nu a alocat fonduri pentru refacerea obiectivelor afectate de inundaţii.
Cea mai recentă hotărâre de Guvern privind alocarea de fonduri pentru refacerea obiectivelor afectate de inundaţiile din iunie, iulie şi august a fost dată în octombrie, când Executivul a alocat 87 de milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru combaterea efectelor inundaţiilor în 25 de judeţe. Cele mai mari sume au fost alocate în judeţele Vrancea, Buzău, Harghita, Cluj şi Mehedinţi, dar banii au avut drept destinaţie refacerea infrastructurii hidrotehnice, a terasamentelor şi malurilor de apărare, a drumurilor, podeţelor şi digurilor şi nu refacerea caselor afectate de inundaţii.
Potrivit bilanţului pagubelor înregistrate în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor din 10-14 octombrie, apele au afectat 560 de locuinţe şi 672 de anexe gospodăreşti din 18 localităţi gălăţene, în total fiind afectate 2.300 de persoane. Bilanţul Prefecturii Galaţi, trimis ulterior la Guvern, arată că valoarea totală a pagubelor înregistrate la casele şi gospodăriile gălăţenilor se ridică la 5.277.446 lei. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Pechea, unde au fost afectate 211 locuinţe şi 201 anexe gospodăreşti, valoarea daunelor fiind stabilită la 2.498.577 de lei. Totodată, în comuna Slobozia Conachi au fost afectate 193 de locuinţe şi 254 de anexe gospodăreşti, unde valoarea pagubelor se ridică la 1.471.963 de lei, în timp ce la Cuza Vodă au fost afectate 123 de locuinţe şi 140 anexe gospodăreşti, pagubele fiind evaluate la 985.362 de lei.
Potrivit raportului Prefecturii, din 5.277.446 lei, suma echivalentă pagubelor înregistrate la locuinţe şi anexe gospodăreşti, 4.373.880 reprezintă pagubele a 560 de locuinţe, din care: 31 afectate în proporţie de 76-100% (toate din Pechea), 56 afectate în proporţie de 51-75% (din care 29 la Pechea, 16 la Slobozia Conachi, 8 la Cuza Vodă şi câte una la Costache Negri, Drăguşeni şi Smârdan), 156 afectate în proporţie de 26-50% (din care 61 la Pechea, 51 la Slobozia Conachi, 40 la Cuza Vodă, 2 la Costache Negri şi câte una la Smârdan şi Valea Mărului) şi 317 afectate în proporţie de 1-25% (din care 126 la Slobozia Conachi, 90 la Pechea, 75 la Cuza Vodă, 12 la Costache Negri, 8 la Schela, 2 la Tecuci şi câte una în Şendreni, Suhurlui, Umbrăreşti şi Valea Mărului). Alţi 903.566 de lei reprezintă valoarea pagubelor la anexele gospodăreşti, fiind vorba de 672 anexe.


Articole înrudite