25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţistul care a falsificat un  proces verbal de contravenţie a fost condamnat definitiv
Poliţistul care a falsificat un proces verbal de contravenţie a fost condamnat definitiv

Mihai Radu, fost şef de post în localitatea gălăţeană Griviţa, a fost pentru fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. Poliţistul a ajuns în atenţia colegilor săi după ce SC Omniasig SA Vienna Insurance Group a depus o plângere penală împotriva acestuia pe 30.09.2009, inspectorii de asigurări reproşându-i poliţistului că pe 14.10.2008 a întocmit un proces verbal de contravenţie în fals, prin care s-a constatat că, la acea dată, s-a produs un accident rutier, în care au fost implicate o autospecială cu semiremorcă şi un autocamion. Vinovat de accident ar fi fost Valentin Popleanu, şoferul autocamionului, care ar fi lovit din spate semiremorca, acesta dându-şi ulterior acordul ca reparaţia să se facă în baza RCA-ului său. Asiguratorul, SC Omniasig SA Vienna Insurance Group, a plătit reparaţiile, a căror valoare s-a ridicat la 69.000 de lei, dar a făcut şi verificări, din care a reieşit că lucrurile nu au stat nici pe departe aşa cum fuseseră consemnate în procesul verbal de contravenţie de către agentul şef adjunct Mihai Radu. Natura avariilor la cele două autovehicule a ridicat imediat suspiciuni legate de împrejurările în care acestea s-au produs. Procurorii au demarat urmărirea penală şi împotriva lui Cătălin Liviu Rubică, dispecer la SC Biacor Oil SRL, firma care a încasat despăgubirile, pentru înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu.

Cei implicaţi au scăpat de închisoare

În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că autocamionul care se presupune că ar fi provocat accidentul a fost folosit la lucrări agricole doar în judeţul Brăila şi nu a fost dat niciodată spre folosinţă unei alte persoane. În plus, în urma unei expertize auto s-a stabilit că „cel mai probabil autotrenul şi remorca au intrat într-o evoluţie necontrolată ca urmare a parcării ansamblului pe o zonă în pantă, fără o asigurare corespunzătoare, intrând în impact cu un stâlp vertical din lemn impregnat cu gudron”. Picătura care a umplut paharul a fost descoperirea faptului că procesul verbal de contravenţie întocmit de Mihai Radu nu a fost nici măcar comunicat pentru luare în debit la Finanţe pe numele lui Valentin Popleceanu.
Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Mihai Radu la 2 ani şi 11 luni de închisoare, dar instanţa a decis suspendarea executării pedepsei, deşi omul legii  a fost găsit vinovat pentru judecătorii l-au găsit vinovat pentru toate cele trei infracţiuni pentru care fusese pus sub acuzare, respectiv fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. Şi Cătălin Liviu Rubică a scăpat de închisoare, după ce s-a împăcat cu firma de asigurări păgubită, în condiţiile în care fusese pus sub inculpare pentru înşelăciune. Judecătorii l-au condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, dar au considerat că fapta comisă de dispecer nu prezintă un pericol social suficient de mare, încât să justifice trimiterea lui după gratii.  În plus, poliţistul şi dispecerul au fost obligaţi să presteze fiecare câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.


Articole înrudite