Demolările şi tăierea unor capacităţi de producţie care au fost scoase din funcţiune au loc în continuare pe platforma siderurgică, scopul fiind acela de a obţine fier vechi. În timp ce Oţelăria 2 este aproape pusă la pământ, iar potrivit informaţiilor noastre salariile primite de angajaţii firmei care au primit sarcina de a transforma capacităţile de producţie în fier vechi ar stârni invidia siderurgiştilor care mai produc ceva, cum ar fi oţel, fontă lichidă sau diferite sortimente de tablă, urmează să fie întocmite caietele de sarcini pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa cu demolarea şi tăierea altor obiective de pe platforma siderurgică. Astfel, este vorba de Convertizorul 3 de la Oţelăria 3, linia veche de decapare 1 de la Laminorul de Benzi la Rece, precum şi Laminorul de Semifabricate (LSF). „Demolarea şi tăierea capacităţilor de producţie din Combinat continuă din păcate, şi acum urmează LSF, laminor care ar fi putut fi conservat”, ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.
Faptul că tot mai multe capacităţi de producţie devin fier vechi în timp ce reprezentanţii companiei susţin că nu mai puteau fi operaţionale, iar fierul vechi este folosit la singura oţelărie care funcţionează cu hibe nu este un motiv aducător de linişte. Aşa cum am scris în premieră în ediţia online de vineri a ziarului, unul dintre cele două convertizoare de la Oţelăria 1, singura care mai funcţionează, s-a stricat, fapt care a condus la oprirea timp de circa 9 ore a Furnalului 5, care urma să fie repornit în cursul aceleiaşi seri. În ceea ce priveşte convertizorul defect, repararea acestuia era programată să fie finalizată la începutul acestei săptămâni.
Tăierile de noi capacităţi de producţie, ţinute în secret la pichetarea Prefecturii
Deşi s-au arătat de nenumărate ori deranjaţi de faptul că ziarul nostru îi critică pentru modul în care apară interesele membrilor lor de sindicat şi pentru faptul că nu au reacţionat aşa cum ar fi fost normal atunci când s-au anunţat închiderea uzinei USPRS sau reducerea de personal prin autodisponibilizări, sindicaliştii de la Siderurgistul, precum şi liderul FSS Metarom, Mircea Scântei, nu au scos la pichetarea Prefecturii desfăşurată vineri niciun cuvânt legat de noile tăieri de capacităţi de producţie, care pot fi considerate un alt moment negru în istoria Combinatului. Sindicaliştii de la Siderurgistul au cerut la acţiunea de la Prefectură noi locuri de muncă, dar nu au ieşit în stradă astă vară, când se închidea UPSRS, lucru care a condus implicit la autodisponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţii acestei uzine. Poate că unul dintre motivele care îi face să fie atât de tăcuţi pe liderii celui mai mare sindicat din Combinat o reprezintă faptul că au salarii personalizate, care nu sunt ţinute la nivelul de uzine şi care au o valoare brută cuprinsă între 3.520 de lei şi 4.524 de lei, cel mai mare salariu avându-l prim-vicepreşedintele sindicatului.