Hoţii din Galaţi au găsit o nouă afacere, care pare profitabilă, dacă este să raportăm la numărul mare de furturi înregistrate în ultimele zile în oraş. În ultimele zile, au fost furate peste 100 de apometre (pentru branşamentele de apă ale scărilor de bloc, dar şi pentru branşamentele individuale), din care numai în noaptea de luni spre marţi, 70!
Alexandru Narcis Şerban, unul dintre locatarii blocului S3 – de unde s-au furat, peste noapte, apometrele – spune că hoţii au acţionat, într-o singură noapte, lăsând fără apometre scările blocurilor blocurilor S3, S4, R5, R6, S13, S15, S16, inclusiv Grădiniţa de la parterul blocului S3. Faptul că niciunul din locatari nu a auzit niciun zgomot suspect, noaptea, dar şi modalitatea în care au acţionat hoţii l-au determinat pe Alexandru Şerban să avanseze o ipoteză ciudată, împărtăşită şi de alţi vecini.
„Niciunul dintre locatarii de la parter nu a auzit nimic, deşi oamenii dorm cu geamul deschis... Nu s-a făcut zgomot, au coborât prin canalul de vizitare, au lucrat curat, nu au distrus ţevile, au lăsat sigiliile şi au plecat. Noi credem că sunt fie foşti angajaţi ai Apaterm puşi pe rău, care vând apometrele la fier vechi, pentru că fiecare apometru are bronz în el (în jur de un kilogram pentru fiecare apometru!) fie sunt puşi chiar de cei de la Apă Canal să fure apometerele, astfel încât, apoi, societatea, să vândă locatarilor apometrele şi să facă profit... Probabil Apă Canal nu mai poate acoperi pierderile din reţea, pentru că mulţi şi-au pus branşamente individuale de apă, nu mai sunt la pauşal, şi s-au gândit să facă o afacere: plătesc hoţii să fure apometrele şi apoi obligă locatarii să cumpere altele, cu bani. Nu are cum altfel... din modul în care acţionează, aceşti hoţi ştiu unde să se ducă, cum să acţioneze... şi încă un detaliu – dacă ar fi nişte simpli hoţi, furau şi apometrele de agent termic, că şi alea pot fi vândute la fier vechi, dar nu!, au dispărut doar apometrele de apă”, spune Alexandru Şerban.
Acesta este revoltat de faptul că trebuie să plătească, acum, montarea altor apometre, în condiţiile în care susţine că, înainte de furt, ar fi cerut societăţii Apă Canal să le permită să pună lacăt pe gurile de canalizare, tocmai pentru a nu fi furate apometrele, dar că acest lucru nu le-a fost permis de cei de la societatea de apă. “Cei de la Apă Canal ne-au spus că primul apometru pe care l-au pus a fost gratuit, dar ca să reia furnizarea apei potabile vor pune un al doilea apometru, pe care trebuie să îl achităm noi, locatarii. Pentru apometrele generale lipsă, noi, locatarii, trebuie să plătim acum în jur de 400 de euro, iar pentru fiecare apometru individual, 500 de lei. Apă Canal ne-au spus că nu avem voie să opunem lacăt pe gurile de canalizare, pentru că aşa le restricţionăm noi accesul la conducte, în caz de vreo avarie”.
Stupefiaţi de dimensiunea furtului, locatarii blocurilor din cartierul I.C.Frimu spun că de acum înainte îşi vor lua ce măsuri de securitate pot. “Cum, ce facem pe viitor? Stăm la pândă, punem lacăte sau sudăm nişte cutii metalice peste apometre, să nu le mai fure”, spune Marin Gaiu, alt locatar nevoit să scoată bani din buzunar pentru apomentrul furat. „Ăştia au fost puşi de cineva, trimişi să fure. Un hoţ amărât fură şi el unul, două... dar să fure 70 într-o noapte, cum e posibil? Au fost mulţi, au acţionat organizat”, mai completează Marin Gaiu.
Apă Canal dă asigurări că apometrele nu pot fi refolosite
Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al Apă Canal, a confirmat faptul că în ultimele trei-patru zile li s-a reclamat că au fost furate peste 100 de apometre, din care 70 numai în noaptea de luni spre marţi. Totuşi, reprezentantul Apă Canal respinge acuzaţiile locatarilor (cum că hoţii ar fi, de fapt, mână în mână cu angajaţii Apă Canal, pentru ca societatea să prospere prin vânzarea, către locatari, a altor apometre), spunând că, tehnic, aparatele furate nici nu mai pot fi refolosite: „Aşteptăm şi noi ca Poliţia să prindă hoţii, pentru a vedea cine sunt... Un apometru furat nu poate fi refolosit în sistemul de alimentare cu apă potabilă din judeţul Galaţi, pentru că fiecare aparat are o serie, pe care o citim cu cititoare de la distanţă, serie pe care noi am reclamat-o la Poliţie ca fiind dispărută. În schimb, este posibil ca apometrele furate să fie comercializate la centrele de recuperare, însă prejudiciul este foarte mare în comparaţie cu banii pe care îi pot obţine din vânzarea la fier vechi a unui astfel de apometru”. Cornelia Arnăutu a mai explicat de ce locatarii trebuie să achite contravaloarea noilor apometre: “Plata acestor contori se va face de utilizatori. Dacă Poliţia va recupera contravaloarea acestor apometre furate, atunci locatarii care au plătit vor primi înapoi sumele. Oricum, noi am convenit cu locatarii să ne poată plăti chiar în rate contravaloarea apometrelor. Conform legii, obligaţia Apă Canal este să monteze apometrul la limita de proprietate, de regulă în tunele tehnice, pentru aparatele de la branşamentul blocurilor. Pentru cele individuale, montarea se face în subsolul blocului, tocmai în ideea că ne-am gândit că e o măsură de securitate în plus, dar iată, se pare că nu este suficientă... Din păcate, mai multe nu putem face. Orice măsură de securitate pe care o pot lua locatarii este binevenită. Lacăt pe gura de canalizare nu este recomandabil să se pună, pentru că, dacă avem nevoie să intrăm în canal, în cazul unei intervenţii urgente, trebuie să umblăm să tăiem lacăte... Pe de altă parte, este imposbili să nu se audă zgomot de la un astfel de furt, iar locatarii ar trebui să facă sesizări, să reacţioneze”.
Până una-alta, poliţia a deschis o anchetă în acest caz, încercând să identifice hoţii. “În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul infracţiunii de furt calificat, dosar care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în vederea atribuirii numărului unic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisar Bogdan Cojocaru.