23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
22 de gălăţeni, victime ale căpuşelor în doar o săptămână
22 de gălăţeni, victime ale căpuşelor în doar o săptămână

Cum a dat căldura, atacurile căpuşelor au început să fie din ce în ce mai frecvente. Potrivit Lilianei Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, numărul locuitorilor judeţului care au ajuns la spital, în ultima săptămână de raportare, din cauza căpuşelor, a ajuns la 22. Este vorba atât de adulţi cât şi de copii, iar dacă majortatea au ajuns direct la Spitalul de Boli Infecţioase, au fost şi cazuri care au fost trimise direct la Spitalul Judeţean sau la cel de copii, deoarece căpuşa trebuia scoasă. Aşa s-a întâmplat şi cu Luminiţa, o fetiţă de 4 ani şi 8 luni din localitatea Griviţa, care a fost adusă cu o ambulanţă la Spitalul de Copii după ce mătuşa i-a descoperit după ureche o umflătură foarte mare. Cadrele medicale ale ambulanţei şi-au dat seama imediat că este o căpuşă, dar una mare, care probabil se afla sub piele de zile bune, deoarece exista riscul ca fetiţa să şi paralizeze dacă mai stătea cu parazitul în organism. 

„Din iarbă, din curte, de la pădure... cine ştie de unde o fi luat-o... Ne-au spus că trebuie neapărat să o aducem la spital, că altfel este în pericol. Au fost zilele astea mai calde şi au ieşit şi căpuşele”, a spus Rodica Ionaşcu, mătuşa care a însoţit-o pe Luminiţa la spital. Imediat fetiţa a fost dusă la chirurgie şi i s-a scos de urgenţă căpuşa.

„După cum vedeţi, căpuşa este mai mare ca de obicei, asta probabil pentru că a şi stat multe zile. Copila avea muşcătura de căpuşă în zona occipitală, la cap. Va primi tratament 5-7 zile pentru profilaxia bolii Lyme. Părinţii ar trebui să evite acum să îşi ducă copiii la pădure sau în curţi cu multă vegetaţie, până ce în aceste zone nu se face dezinsecţie. Dacă era căpuşă femelă, putea să facă boala Lyme şi dacă este mascul se poate suprainfecta, dar riscul cel mai mare este paralizia ulterioară. Nu smulgeţi căpuşele singuri, deoarece pot rămâne resturi care duc, la fel, la apariţia bolii”, a spus dr. Silvia Constantin Dinescu de la Spitalul de Copii Galaţi.


Articole înrudite