23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sâmbătă seară alegeţi un tur gratuit al muzeelor gălăţene!
Sâmbătă seară alegeţi un tur gratuit al muzeelor gălăţene!

De 11 ani, publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată ţara îşi deschid porţile cu evenimente şi expoziţii speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituţii similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor, ci şi a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă oraşul. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale şi creative, deoarece muzeele sunt acum parte din ele. 

 

Muzeul de Artă Vizuală: expoziţie, filme documentare şi târg handmade

 

Sub deviza "… şi noaptea, arta prinde viaţă…", circuitul poate începe de la Muzeul de Artă Vizuală. Vizitatorii trebuie să ştie că sediul expoziţional al muzeului funcţionează este pe str. Tecuci nr. 7, bl. V3. Programul de vizitare va fi 19.00 – 00.30. Accesul publicului este, desigur, gratuit.

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi va prezenta publicului atât lucrările din expoziţia permanentă a muzeului cât şi pe cele de pictură ale artistei Carmen Poenaru, aflate în expunere temporară la muzeul gălăţean, în luna mai. Noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi nu mai permite o expunere vastă a patrimoniului propriu, din cauza spaţiului extrem de redus. Din acest motiv, în Noaptea Muzeelor, pe faţada muzeului va fi instalat un ecran pe care vor fi proiectate două filme. Unul va prezenta patrimoniul virtual al muzeului, adică o parte dintre lucrările ce se află în depozitele muzeului şi nu pot fi expuse din lipsă de spaţiu. Al doilea film va face un remember al evenimentelor muzeului din ultimii ani: expoziţii, tabere de creaţie, concerte, festivaluri de film etc. Publicul se va putea delecta şi cu obiectele handmade ce vor fi comercializate la târgul organizat la muzeu. 

 

"Maraton expoziţional" la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

 

Colectivul Muzeului de Istorie gălăţean anunţă un mic "Maraton Expoziţional Nocturn, Ediţia a III-a", pentru evenimentul din Noaptea Muzeelor. Programul de vizitare va fi, sâmbătă, între orele 18.00 şi 01.30, accesul publicului la expoziţii fiind gratuit la toate sediile pregătite pentru manifestări. Periplul expoziţional poate începe la sediul central, de lângă Biserica "Greacă" (în centrul oraşului, vis-a-vis de fostul magazin "Modern", în apropierea Parcului "Eminescu"), unde sunt pregătite două expoziţii vernisate recent: „Incursiune în cotidianul comunist” conturează un cadru generic al vieţii de zi cu zi în comunism, marcat de propaganda atotprezentă, sugerată de afişe din epocă, opere de artă mobilizatoare sau portrete ale unor lideri comunişti, autentici sau asumaţi în acest fel de posteritate, dar, în acelaşi timp, caută să introducă pe vizitatorii gălăţeni în atmosfera oraşului de dinainte de 1989, prin imagini şi modele tridimensionale ale unor obiective de referinţă pentru Galaţiul comunist: Combinatul Siderurgic, Şantierul Naval etc.; "Decoraţii Româneşti din Epoca Comunistă (1947-1989)" este organizată de muzeograful Costel Ilie şi reflectă sistemul de recompense specific societăţilor de tip sovietic din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Sunt prezente în expunere cele mai înalte distincţii din ierarhia ordinelor şi medaliilor socialiste, cât şi însemnele minore acordate „fruntaşilor în întrecerea socialistă” sau pionerilor şi tineretului comunist.

Muzeul „Casa Colecţiilor” din strada Eroilor. nr. 64, (fosta Farmacie "Ţinc", în zona Pieţei Centrale, la intersecţia cu strada Traian) îşi aşteaptă publicul cu mai multe expoziţii pregătite în spaţiul expoziţional aflat pe două nivele: „Ambient interior gălăţean – sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX”; "Restituiri Makşay” (proiect expoziţional realizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Galaţi şi finanţat de Comisia Europeană); „Smaranda Brăescu – Regina aerului”; „Medalistica românească între 1839-1939”; „Suntem naţiune liberă! Suntem naţiune de sine stătătoare"; "Oraşul Iaşi. Memoria monumentelor”. 

Muzeul „Casa Cuza Vodă” se găseşte pe strada Al. I. Cuza, nr. 80 (în spatele Prefecturii Galaţi şi lângă Casa Corpului Didactic) aşteaptă publicul cu trei expoziţii tematice: „Ambient monden românesc – A doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX” (Muzeul Casa Cuza Vodă e amenajat în fosta locuinţă a familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Între 1884 şi 1937 casa a avut diversi proprietari. Unul dintre aceştia, Grigore Trancu-Iaşi, organiza aici seri culturale, la care participau personalităţi locale, dar şi naţionale, precum: Dimitrie Anghel, Ştefan O. Iosif, Alexandru D. Xenopol, etc. Într-o astfel de atmosferă s-a creat un cadru propice unor manifestări, devenite tradiţionale, ce amintesc de seratele culturale de altădată, ce impun o normalitate citadină, de rang european.); „O colecţie şi mai multe pasiuni – Lăcrămioara şi Florenţiu Tanascov”; Exponatul lunii: „Păpuşarele de presat caşul”.

O altă expoziţie promovată în Noaptea Muzeelor la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi este şi cea care susţine campania „Donaţi trecutul pentru viitor!”, care se desfăşoară până pe 31 iulie 2015. Campania îşi propune sensibilizarea şi responsabilizarea comunităţii locale cu privire la donarea unor obiecte şi documente relevante pentru istoria locală şi naţională. Bunurile donate vor intra în patrimoniul cultural al Muzeulu, fiind valorificate ulterior în cadrul unor expoziţii tematice pentru generaţiile actuale şi viitoare.

 

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”

 

Intrarea publicului la muzeu în „Noaptea Muzeelor”este gratuit şi se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, în intervalul 18.00 – 02.00. Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului, la expoziţiile şi serviciile private (expoziţia de reptile vii şi cinema 3D), care nu sunt în subordinea muzeului, accesul este reglementat de cei care le administrează. Amatorii de cultură şi ştiinţă pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, expoziţiile: „Africa”, “Albinele şi noi” şi “Evoluţia Speciei Umane”. De asemenea, Acvariul îi aşteaptă pe toţi vizitatorii să intre în minunata lume a peştilor. Special pentru eveniment va fi inaugurată expoziţia „Coelacanthul – mesagerul unei lumi dispărute”, care prezintă o specie fosilă-vie de peşte, extrem de periclitată în lume. Vizitatorii vor avea ocazia să intre şi în spaţiul tehnologic al acestei secţii sau „scena din spatele scenei”. Astfel, se va intra în contact cu zona de „culise” a acvariilor, ea însăşi o expoziţie prin dotări şi destinaţie. Vizitatorii vor putea afla răspunsuri şi detalii, într-un dialog direct cu specialiştii muzeului, despre tehnica, procedeele şi metodele acvaristice prin care se asigură desfăşurarea complexităţii inter-relaţiilor dintre vieţuitoare şi mediul lor de viaţă. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 20.00 – 02.00, unde sunt pregătite toate instrumentele de noapte pentru a observa Luna, planetele Jupiter, Saturn şi principalele stele vizibile în această perioadă, dacă vremea va fi bună şi va permite acest lucru. La Planetariu, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze spectacolul “Planete”, din oră în oră, începând cu ora 20.00 şi până la ora 01.00.

 

Centrul Cultural Dunărea de Jos, "Un obiect – o colecţie – un patrimoniu"

 

Centrul Cultural Dunărea de Jos (din str. Domnească nr. 61, lângă Teatrul Dramnatic) îşi aşteaptă vizitatorii cu o expoziţie organizată cu participarea activă a iubitorilor de artă populară. Prin expoziţia "Un obiect – o colecţie – un patrimoniu", organizatorii speră să sensibilizeze gălăţenii pentru... sprijin cultural. Prin intermediul acestui eveniment, publicul gălăţean, şi nu numai, este invitat să participe la salvarea, conservarea şi valorificarea acestor bunuri culturale cu semnificaţie etnografică, prin intermediul unei expoziţii organizate în Salonul Artelor, la mansarda Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, în data de 16 mai 2015, începând cu ora 20,30. Invitatul special în deschiderea acestui eveniment: Formaţia de muzică veche ”Kalofonis”, din cadrul Asociaţiei pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Galaţi. De asemenea, o altă surpriză oferită publicului este şi proiecţia unui tur virtual al Muzeului Satului "Petru Caraman"(secţie în subordinea CCDJ aflată în Pădurea Gârboavele). Programul de vizitare este între 20.30 – 00.30, iar accesul publicului va fi gratuit.

 

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos - "O noapte la Muzeu"

 

Publicul poate păşi în sediul amenajat în incinta Palatului Episcopal din strada Domnească nr. 141 (vis-a-vis de Grădina Publică. Muzeul prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos. Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Muzeul găzduieşte în această perioadă expoziţia temporară “Brâncoveanu 300 – tradiţia continuă.” Uniunea Arhitecţilor din România prin autorii expoziţiei, acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, oferă publicului ocazia de a se familiariza atât cu fenomenul cunoscut sub numele de „arta şi arhitectura brâncovenească”, cât şi cu felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societăţii, fiind apoi identificată drept Arhitectură Românească.

O altă expoziţie temporară este Exponatul lunii – Icoana Sfântului Arhanghel Mihail, datată 1711. Icoana aparţine stilului bizantin şi este pictată pe suport de lemn în tehnica tempera, având elemente de ferecătură din argint.

Accesul publicului este gratuit şi programul de vizitare este 18.00-02.00.

 

Transport gratuit pentru iubitorii culturii

 

Primăria municipiului Galaţi se alătură anul acesta, în premieră, Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, ca partener al evenimentului internaţional ”Noaptea Muzeelor”. În parteneriat cu Transurb SA, municipalitatea pune la dispoziţia iubitorilor de cultură din oraş mijloace de transport în comun, care să aibă ca itinerariu circuitul muzeelor din Galaţi.

Vor fi disponibile trei trasee speciale, având ca puncte de plecare Micro 19 (capăt troleibuz), Micro 39 (Piaţă) şi Port (Intfor), ce vor parcurge un itinerariu care să le faciliteze gălăţenilor deplasarea către muzeele partenere ale evenimentului. Pe fiecare traseu vor fi disponibile câte 2 autobuze, în intervalul orar 19.00 – 1.00. Autobuzele vor purta pe parbriz menţiunea ”Traseu special – Noaptea Muzeelor”.

Cele trei trasee speciale vor parcurge următoarele itinerarii:

1. Micro 19 (capăt troleibuz) – strada Brăilei – Inel Rocadă – Bulevardul Cloşca – Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Faleza Superioară – strada Prelungirea Traian – strada Brăilei – strada Domnească – strada Gării – strada Nicolae Bălcescu şi retur. 

2. Micro 39 (Piaţă) – strada 1 Decembrie 1918 – strada Siderurgiştilor – Inelul de Rocadă - Bulevardul Cloşca – Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Faleza Superioară – strada Prelungirea Traian – strada Brăilei – strada Domnească – strada Gării – strada Nicolae Bălcescu şi retur. 

3. Port (Intfor) – strada Portului – Strada Navelor – Strada Domnească – strada Gării – strada Nicolae Bălcescu – strada Brăilei – Inelul de Rocadă – Bulevardul Cloşca – Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi retur.

Autobuzele care circulă pe aceste trasee speciale vor face staţii speciale la Sala Siderurgistul (pentru CMSN), la Modern (pentru Muzeul de Istorie), la Primărie (pentru Casa Cuza), la Parfumul Teilor (pentru Casa Cuza şi Centrul Cultural), la CNVA (Pentru Casa Colecţiilor) şi la Şcoala Specială ”Simion Mehedinţi” (pentru Muzeul de Arte Vizuale).


Articole înrudite