18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regulamentul balcoanelor din Galaţi: Ori intră în legalitate şi sunt taxate, ori se dărâmă bacoanele extinse ilegal
Regulamentul balcoanelor din Galaţi: Ori intră în legalitate şi sunt taxate, ori se dărâmă bacoanele extinse ilegal

Consiliul Local Galaţi a adoptat, în şedinţa din data de 15 aprilie 2021, procedura privind reglementarea unor construcţii executate fără autorizaţie de construire precum şi tarifele datorate de proprietarii construcţiilor executate fără autorizaţie. Sunt vizate în special extinderile de la parterul blocurilor.
Mai exact, este vorba despre o procedură prin care Municipiul Galaţi reglementează existenţa şi ocuparea domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale, de anumite construcţii, extinderi ale unor spaţii de locuit/spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate fie prin procedura schimbării de destinaţie, fie din construcţia iniţială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuţia lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzute la art. 31, din legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu mai permite aplicarea sancţiunilor.

Condiţiile necesare intrării în legalitate

Condiţiile necesare pentru reglementarea construcţiilor, extinderi ale unor spaţii de locuit/spaţii comerciale, aflate la parterul blocurilor sunt următoarele:
1. Încadrarea în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament (conform documentaţiilor de urbanism, al Regulamentului Local de urbanism al PUG/PUZ sau din Regulamentul General de Urbanism, după caz);
2. Suprafaţa construită a extinderii trebuie să fie în limita proiecţiei balconului de la etajul superior, construit cu Autorizaţie de Construire, împreună cu întregul condominiu. Prin excepţie, se permite ca suprafaţa construită a extinderii să fie cu maxim 50% mai mare faţă de suprafaţa balconului de la etajul I;
3. Asigurarea condiţiilor de echipare edilitară, circulaţii şi accese: sunt asigurate condiţii de acces la drumul public, accesul maşinilor de intervenţie, există posibilitatea racordării la reţelele publice de echipare edilitară existente;
4. Respectarea exigenţelor minimale, a normelor de igienă şi sănătate, prevăzute de legislaţia în vigoare;
Acest regulament nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale.

Proprietarii vor încheia cu Primăria un contract de superficie pe 25 de ani

Proprietarii construcţiilor, care îndeplinesc condiţiile expuse mai sus, vor solicita în scris Primăriei Galaţi clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată construcţia în cauză şi acordarea unui drept de folosinţă, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcţia respectivă.
Serviciile de specialitate din cadrul Direcţiei Patrimoniu vor verifica regimul juridic al terenului solicitat pentru constituirea dreptului de folosinţă, cu titlu oneros şi vor obţine, acolo unde este cazul, încadrarea acestuia în proprietatea privată a Municipiului Galaţi.
Constituirea dreptului de folosinţă, cu titlul oneros, asupra terenului ocupat de construcţia - extindere, care îndeplineşte condiţiile impuse, se face prin contract de superficie. Dreptul de superficie se constituie pe o durată de 25 de ani. La împlinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reînnoit.
Titularul dreptului de superficie datorează, sub forma de rate trimestriale, o sumă egală cu tariful aprobat prin hotărâre de consiliu local, exprimat în formula lei/mp/lună, ţinând seama de destinaţia construcţiei.
Tariful datorat de proprietarii construcţiilor executate fără autorizaţie de construire, în vederea constituirii dreptului de superficie cu titlul oneros, la valoarea chiriilor, actualizate, percepute pentru terenurile ocupate de construcţii, în conformitate cu art. 3, al HCL nr. 762/2017.

Cum vor fi sancţionaţi proprietarii care nu intră în legalitate

Pentru lipsa de folosinţă asupra terenului ocupat de construcţiile vizate de această procedură, Primăria Galaţi va calcula şi percepe o sumă, cu titlul de prejudiciu, egală cu contravaloarea tarifelor, calculate pe 3 ani, la care se pot adăuga dobânzi penalizatoare.
Construcţiile care nu se încadrează în condiţiile precizate de regulament se vor desfiinţa.


Articole înrudite