23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regionalizarea de la Ambulanţă, prematură fără regionalizare administrativă
Regionalizarea de la Ambulanţă, prematură fără regionalizare administrativă
Proiectul de regionalizare al serviciilor judeţene de ambulanţă, înainte de regionalizarea administrativă, este calificat drept un coşmar organizatoric şi o iniţiativă cel putin prematură. Aceasta este opinia angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, care au fost chemaţi să fie informaţi asupra proiectului de lege al reorganizării serviciilor de ambulanţă. În acest proiect Ministerul Sănătăţii vrea desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă şi organizarea a şase servicii regionale de ambulanţă. Serviciile judeţene de acum îşi vor pierde personalitatea juridică. Sindicaliştii de la Ambulanţa gălăţeană spun că prin acest proiect se va ajunge ca şase sindicate nereprezentative să dorească să negocieze cu serviciul regional şi să nu fie luaţi în seamă deoarece nu au reprezentativitate. În proiectul Ministerului Sănătăţii se spune că se face această reorganizare deoarece nu se colaborează între judeţe când sunt cazuri la limita de judeţ. Numai că atât directorul, cât şi  liderul de sindicat spun că există protocoale de colaborare interjudeţene şi că, cel puţin Galaţiul, nu a avut probleme de acest fel de circa 10 ani. „Părerea angajaţilor Serviciului nostru a fost că acest proiect este cel puţin prematur. Ar trebui să se facă un studiu de impact asupra populaţiei. De ce  se mai face dispecerat unic integrat, dacă totul se va coordona de la serviciul regional?”, a precizat dr. Mihai Polischi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Gălăţenii vor propune Ministerului Sănătăţii să se înceapă întâi cu un proiect pilot, circa un an de zile, şi să se aştepte şi realizarea regionalizării admninistrative. Dacă totul se face „pe genunchi”, în  acest moment, o regiune de ambulanţă cu şase  judeţe şi 500 de km poate deveni un coşmar logistic şi operaţional. În plus, din cei 209 angajaţi ai Ambulanţei gălăţene, 19 sunt cadre TESA. Acestora, probabil, le vor fi desfiinţate locurile de muncă, dar cum majoritatea au şi calificare medicală, numărul celor care nu vor avea loc de muncă după regionalizare va scădea sub zece.
În schimb, sindicaliştii atenţionează că nu vor mai avea reprezentativitate  deoarece prin regionalizare vor fi şase sindicate de regiune, toate nereprezentative. Asta deoarece acum există trei federaţii cu filiale în mai multe judeţe, dar nu în fiecare. „Riscăm ca drepturile pentru care am luptat atât de mult să fie pierdute, deoarece dacă ne pierdem reprezentativitatea nu mai avem cum să negociem contractele colective de muncă”, a precizat Constantin Şandru, liderul Federaţiei Ambulanţa Galaţi.

Articole înrudite