A început, în premieră la Galaţi, Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale. Festivitatea de deschidere a avut loc pe 7 aprilie 2025, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, marcând oficial startul competiţiei.
Galerie de imagini, mai jos! (credit foto: DO)
Astfel, între 8 şi 10 aprilie, concurenţii vor susţine probele specifice în locaţii de prestigiu din oraş, fiecare secţiune având un cadru adecvat pentru a evidenţia excelenţa artistică:
Pian – Campus Ştiinţei, Sala „Aula Magna”
Orgă – Biserica Romano-Catolică
Vioară – Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Sala Amfiteatru
Corzi Grave – Campus Ştiinţei, Sala SB03
Instrumente de lemn – Hotel Vega, Sala de conferinţe (flaut, oboi), Casa Corpului Didactic (clarinet, fagot, saxofon)
Instrumente de alamă – Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Sala Amfiteatru
Percuţie – Casa Artelor
Instrumente populare, Canto jazz/muzică uşoară – Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Sala de spectacole
Canto clasic şi Canto popular – Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Sala „Sergiu Dumitrescu”
Studii teoretice (Teoria muzicii, Dicteu muzical, Solfegiu) – Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Corp A.
Program detaliat în Galeria de imagini de mai jos!
Galaţi, capitala muzicii! Un juriu de elită şi o gală a excelenţei
Reamintim că pentru prima dată, oraşul nostru găzduieşte Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale pentru Învăţământul Liceal, un eveniment de anvergură care aduce împreună cei mai talentaţi tineri muzicieni din România.
Astfel, în perioada 7 – 11 aprilie 2025, nu mai puţin de 380 de liceeni din întreaga ţară îşi vor etala talentul şi performanţele muzicale în cadrul acestui prestigios concurs. Evenimentul, organizat sub egida Ministerului Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi găzduit de Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, va transforma Galaţiul într-un veritabil oraş al muzicii, oferind publicului momente unice de virtuozitate şi emoţie artistică.
„Suntem onoraţi să fim, pentru prima dată, gazda Olimpiadei Naţionale de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale pentru Învăţământul Liceal la care sunt înscrişi 380 de liceeni de la toate cele 38 de licee de arte din ţară. Evenimentul va aduce în Galaţi aproape 500 de participanţi căci elevilor li se alătură profesorii coordonatori şi însoţitorii şi de aceea ţin să mulţumesc pentru implicare autorităţilor locale: Primăria municipiului Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi şi Universităţii Dunărea de Jos”, ne-a declarat directorul Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Ana-Larisa Pelin.
Competiţia va fi evaluată de un juriu format din 58 de profesori de renume, desemnaţi de Ministerul Educaţiei, garantând astfel un nivel înalt de exigenţă şi profesionalism. Olimpiada se va încheia pe 11 aprilie 2025, la ora 10:00, cu o fastuoasă festivitate de premiere şi Gala Laureaţilor, organizată în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos”.
Pentru Galaţi, acest eveniment reprezintă nu doar o premieră, ci şi o oportunitate extraordinară de a se impune pe harta culturală naţională ca un centru al excelenţei muzicale.
Eveniment anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Galaţi devine capitala muzicii: Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale se desfăşoară pentru prima dată în oraş"