Peste 100 de localnici din comuna Slobozia Conachi au ieşit în stradă, în faţa Primăriei, şi au protestat, nemulţumiţi că sunt ignoraţi de Guvern, care nu le-a dat încă niciun fel de ajutor pentru a-şi reconstitui casele afectate de inundaţii. Oamenii s-au plâns că se simt abandonaţi de cei care ar trebui să aibă grijă de ei şi că în afară de primar şi preot nimeni nu le-a dat niciun ajutor. Mulţi erau supăraţi inclusiv pe premierul Cioloş, ba chiar şi pe preşedintele Iohannis, deoarece, spun ei, au impresia că acolo sus, la Guvern, nimănui nu îi pasă de soarta lor. „Jos Guvernul”, „Huooo” sau „Hoţii” au scandat oamenii supăraţi. Ei au chemnat primarul pentru a le spune când şi cum vor fi despăgubiţi de stat, dar acesta nu a putut să îi ajute cu aceste date.
„Aceşti oameni au venit acum aici ca să îşi ceară drepturile lor. Nimic altceva. Nu politic, nu partide... Vine iarna, casele li se dărâmă şi nu au unde locui. Unii vor să meargă la Prefectură sau chiar la Guvern să protesteze. Oamenii nu au venit pentru nimic altceva aici decât să îşi strige disperarea. Avem cetăţeni cărora li s-au dărâmat casele şi nu a venit nimeni. Eu, ca primar, nu am ce să mai fac, înţelegeţi-mă, oameni buni”, spunea Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.
Oamenii insistat că vor să meargă şi la Bucureşti şi primarul le-a spus că, dacă poate, îi ajută cu transportul, dar nu asta este rezolvarea. Din păcate, în comuna grav afectată de inundaţii, unde peste 200 de case au de suferit încă de pe urma inundaţiilor, chiar dacă a trecut peste o lună, nimic nu este cât de cât pe făgaşul cel bun. Şi ar fi şi greu, deoarece, cum vremea a fost din ce în ce mai rece, pereţii nu s-au uscat. Oamenii şi-au reîncropit camerele cum au putut şi stau în camere cu pereţi uzi şi plini de mecegai, în timp ce, în alte părţi, alţi oameni stau încă la neamuri.
„Ni se duc şi pereţii, uitaţi ce crăpături avem, şi sunt uzi. Pe jos, pe podea, este ud încă, şi lutul este ud. Nu putem sta aşa. Nu ni s-au uscat lucrurile, peste tot este iz de mucegai. Miroase chiar foarte, foarte rău, nici nu putem sta cu copiii aici. Avem modul din 2013, am şi stat o iarnă în el, dar nu mai putem sta, că e frig, am mai dus lucruri acolo, să le mai ferim“, spunea Mărioara Bostan, o localnică din Slobozia Conachi.
Unii pereţii au şi cedat, dar au rămas alte părţi ale casei în picioare. Oamenii spun însă că aşa, şi în prag de iarnă şi fără bani, nu mai pot.
„Suntem oameni în vârstă, abia am terminat de refăcut casele în 2013, acum iar să o luăm de la capăt... abia am achitat datoriile de atunci“, se plângea o altă localnică.
Prefectul Gabriel Panaitescu a precizat că Guvernul va da cu certitudine ajutoarele de urgenţă pentru sinistraţi, dar nu putea preciza exact cât şi când. Prefectul a mai precizat că ar trebui căutate şi rezolvate cauzele care duc la inundaţii şi nu doar rezolvate, din trei în trei ani, efectele.