23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problema nunţilor între minori, în dezbatere la Prefectură
Problema nunţilor între minori, în dezbatere la Prefectură

Începând din luna septembrie, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Galaţi va demara o campanie de conştientizare a familiilor de rromi în vederea schimbării mentalităţii acestora inclusiv în legătură cu nunţile între minori, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Ciprian Groza, prezent la şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi. “Vom demara campania şi în şcoli, este o campanie inclusiv de consiliere socială şi juridică privind evitarea creării anumitor situaţii conflictuale în comunitatea de romi”, a declarat Ciprian Groza.  

La şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi s-a discutat despre căsătoriile şi/sau logodnele între minori, o tradiţie care pare că încă se mai păstrează în anumite familii. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi de către preşedinta Biroului Judeţean pentru Problemele Romilor, Viorica Gotu, după ce, recent, în presa naţională au apărut înregistrări video în care apar doi copii de etnie care pare că se logodesc. Cum autorităţile locale şi Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Galaţi au demarat anchete, care însă nu au confirmat existenţa încheierii unei căsătorii sau logodne între minori în comuna Iveşti (acolo unde se presupune că ar fi avut loc înregistrarea video), Viorica Gotu are două posibile explicaţii: fie  filmul respectiv este o înregistrare video mai veche, din 2011, făcută acum publică în scop de răzbunare între două familii rivale de romi, fie, într-adevăr, în comunitate a avut loc o nouă nuntă între minori, eveniment despre care, însă, nimeni acum nu recunoaşte că s-ar fi petrecut!

“Noi vrem să aflăm dacă sunt astfel de cazuri, să vedem dacă s-au petrecut într-adevăr. După cum ştiţi, în 2011 ne-a confruntat cu astfel de situaţii, când au avut loc succesiv mai multe petreceri, că nu pot să le spun nunţi... Pentru că o căsătorie nu este petrecere cu salbe, când ne dăm în stambă, ci presupune un certificat de căsătorie iar între minori nu se poate aşa ceva! Iar dacă descoperim că încă se fac astfel de lucruri, să vedem ce măsuri luăm. Pentru că am ajuns să credem că suntem criminali pentru copiii noştri! Îi mulţumesc lui Cezar de la Iveşti că a venit, spre deosebire de Ferdinand, de la Iveşti, care a spus că vine dar nu a venit şi nici Tarzan nu a venit, deşi mă tot sună la telefon şi mă ameninţă că nu iau măsuri în legătură cu nunţile, dar eu nu am atribuţii... Vreau să ne lămurim dacă acele imagini au fost imagini de la nunta din 2011 sau s-au mai întâmplat astfel de cazuri. Că logodne, adică petreceri, putem face, dar nu luăm copilul de 4-5 ani şi îl dăm la familia băiatului! Că vi-l ia Protecţia Copilului şi să vedem apoi cum îl mai recuperaţi... La Munteni, doi ani s-a chinuit familia să îşi recupereze fata după ce a luat-o Protecţia Copilului, şi acolo a fost un caz fericit, că avea fata 13-14 ani... A fost dată la Iaşi, nu s-au înţeles la preţ – că asta se întâmplă! -  şi după aia reclamăm...”, a spus Viorica Gotu la începutul şedinţei.

După ce atât primarul din Iveşti cât şi experţii pe problemele romilor au spus că nu au cunoştinţă de existenţa nunţilor între minori, în discuţie a intervenit problema reacţiei pe care ar trebui să o aibă experţii locali în cazul în care sesizează că se fac nunţi între minori. “Să nu se supere nimeni, dar când vezi fată de 11 ani care e măritată şi are bebe, nu te întrebi când a făcut nunta? La ce vârstă? Autorităţile de ce nu iau măsuri? Să se implice, că eu, unul, singur, nu am spate acolo, trebuie să mă bazez şi eu pe cineva”, a spus Viorel Laţi, expert local pe problemele romilor în comuna Munteni. 

Pe de altă parte, sunt şi romi care cred că tot din rândul comunităţii trebuie să plece schimbarea de mentalitate în privinţa căsătoriilor între minori. “Cu ce ne ajută pe noi Protecţia Copilului? Tot de la noi trebuie să plece, să le spunem – măi, Gheorghe, tu nu vezi că la Toflea, la Tg. Bujor, nu se mai fac căsătorii decât cu cei care au împlinit 16 ani, cu hârtie de la instanţă şi certificat medical, aşa cum scrie la lege? Că ştim să ne parfumăm, să cumpărăm maşini străine, să ne îmbrăcăm modern, deci trebuie să mai lăsăm obiceiurile astea!”, a spus Gheorghe Marodin, expert local în comuna Brăhăşeşti.

Prezent la discuţii, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, le-a atras atenţia romilor asupra implicaţiilor penale ale unei nunţi între minori: “Conform legislaţiei în vigoare, acest lucru este asimilat relelor tratamente aplicate minorului, care se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi cu interzicerea unor drepturi. Vă avertizez că această căsătorie, posibilă, conform tradiţiei dumneavoastră, căsătoria timpurie sau logodna copiilor, poate genera abuzul emoţional, care se pedepseşte aşa cum tocmai v-am spus”.

Şi reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi, dr. Ciprian Groza, a precizat că “monitorizarea comunităţilor de romi va continua şi pe viitor”, pentru depistarea celor care pregătesc nunţi între minori.


Articole înrudite