23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Datori după ce au primit bani de la stat în mod necuvenit!
Datori după ce au primit bani de la stat în mod necuvenit!

Înspecţia Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi a depistat nu mai puţin de 300 de beneficiari care au primit în mod necuvenit ajutoare financiare de la stat, respectivele persoane fiind acum obligate să restituie banii încasaţi în mod eronat. Potrivit directorului AJPIS Galaţi, Răzvan Avram, în total, valoarea ajutoarelor financiare încasate în mod necuvenit este de 361.030 de lei, sumă pentru care “Inspecţia Socială a emis 300 decizii de plată”.

Directorul Răzvan Avram a explicat şi ce fel de cazuri sunt acelea în care s-au încasat, în mod necuvenit, banii de la stat: “Majoritatea cazurilor sunt beneficiari de venit minim garantat, unde legislaţia impune ca beneficiarul să nu aibă multe proprietăţi. De pildă, nu trebuie să aibă în cont mai mult de 3.000 de lei, să nu aibă peste 2.000 de mp teren intravilan, să nu aibă maşină de marfă, combină, barcă sau şalupă, iar lista continuă. De pildă, sunt cazuri care, în momentul în care au depus dosarul pentru ajutorul minim garantat nu aveau în cont 3.000 de lei dar după acerea au primit de la o rudă, venită de afară, şi nu au declarat acea sumă. Mai sunt cazuri care şi-au cumpărat maşină şi nu au declarat-o, sau o aveau chiar şi când au depus dosarul, dar nu au declarat-o. De aceea Inspecţia Socială şi face controale, prin sondaj, câte 3-4 pe an, pentru a nu creşte debitele... Mai sunt cazuri în care, de pildă, fiecare membru al familiei care primeşte venit minim garantat trebuie să depună trimestrial o adeverinţă de venit, iar în cazul în care unul din copii împlineşte 16 ani şi nu mai merge la şcoală este considerat de lege adult, care poate presta ore în folosul comunităţii. Au fost astfel de cazuri când aceşti copii nu au fost înscrişi în baza de date la primării”.

Răzvan Avram a mai spus că printre cei care au încasat bani în mod eronat sunt şi mame aflate în concediu de creştere a copilului, care, potrivit legii, nu au dreptul să muncească atât timp cât primesc de la stat bani pentru creşterea copilului. Totuşi, sunt şi părinţi care realizează venituri, caz sancţionat de Inspecţia Socială. “Dacă sumele realizate nu au fost mari şi nu s-au realizat ca venit salarial, adică au fost mame care au mai vândut un parfum la Avon sau au făcut o poliţă de asigurări… astfel de cazuri au fost amnistiate, avem în total zece astfel de situaţii”, a mai spus Răzvan Avram.  

Potrivit legii, datornicii care au acum de restituit statului banii încasaţi necuvenit au două opţiuni: fie achită debitul în termen de şase luni, la sediul AJPIS Galaţi, fie datoria va fi achitată la ANAF, prin executare. “Diferenţa este că la noi se poate achita fără penalităţi, în schimb, la ANAF se execută debitul cu tot cu penalităţi şi majorări de întârziere”, a mai spus Răzvan Avram. Potrivit acestuia, din valoarea totală de recuperat, 361.030 de lei, au fost recuperaţi 259.000 de lei, în timp ce 101.000 de lei este valoarea debitului preluat spre recuperare de către ANAF.


Articole înrudite