23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul îi asigură pe gălăţeni că vor avea căldură şi apă caldă în sezonul rece
Primarul îi asigură pe gălăţeni că vor avea căldură şi apă caldă în sezonul rece

După conferinţa de presă susţinută de liderii UNPR prezenţi la Galaţi cu ocazia reuniunii de Sud-Est a partidului, Marius Stan i-a asigurat pe gălăţeni că cei racordaţi la sistemul centralizat vor avea apă caldă şi căldură în sezonul rece.
Preşedintele naţional UNPR, vicepremierul României Gabriel Oprea, a precizat că edilul Galaţiului a fost ajutat în trecut şi va fi ajutat şi pe viitor în problema încălzirii gălăţenilor, adăugând că edilul Galaţiului se deplasează foarte des la Bucureşti pentru a rezolva această problemă, iar primarul a oferit detalii jurnaliştilor din presa locală. Marius Stan a precizat că au fost renegociate condiţiile pe care le impunea principalul creditor, Romgaz, (garanţia de 80 de zile), şi pe viitor vor fi prezentate guvernului situaţia încasărilor, precum şi situaţia gălăţenilor care au nevoie să fie ajutaţi. Edilul speră că va putea fi obţinut sprijinul din fondul de rezervă al guvernului şi atrage concomitent atenţia gălăţenilor că trebuie să îşi achite facturile, pentru asigurarea continuităţii furnizării agentului termic şi a apei calde. Pe parcursul lunii octombrie, la şedinţa ordinară, care se ţine la sfârşitul lunii, şi, dacă va fi cazul, chiar mai devreme, într-o şedinţă “de îndată”, consilierii locali vor aproba sumele care vor fi direcţionate din bugetul local pentru susţinerea sistemului local de termoficare.
Marius Stan a declarat: “Speranţa noastră rămâne sprijinul din partea Guvernului, din fondul de rezervă, pentru că este firesc şi normal, până la urmă. Nu suntem noi singurii responsabili, ca autoritate publică locală, pentru dificultăţile cu care se confruntă sistemul centralizat. Luni prezentăm dosarul şi banii din fondul de rezervă se vor duce direct către furnizor. Evident că vom face şi noi nişte eforturi financiare, dar, cu certitudine, zic eu, vom reuşi să furnizăm agent termic populaţiei Galaţiului. Mizăm şi pe o relaxare a condiţiilor impuse de cei de la CET şi Romgaz, pentru că din discuţiile iniţiale, în draftul de contract propus de ei, se regăseau nişte condiţii inacceptabile pentru noi. În primul rând, în afara legii. Dacă era să apelăm la Protecţia Consumatorului, aveam câştig de cauză. Ne-au impus condiţii care, din punct de vedere legal, nu puteau fi satisfăcute de administraţia locală. Noi nu putem niciodată să emitem o scrisoare de garanţie bancară în favoarea unui terţ. Au fost şi reprezentanţii Romgaz la întâlnirea respectivă (de joi 24 septembrie, Forumul “Energia termică - Strategii pentru România”, găzduit la Palatul Parlamentului - n.r.) şi avem promisiunea că vom rediscuta condiţiile, suma cu care chipurile ar trebui să venim în avans să fie o sumă decentă, pe care autoritatea locală să o poată suporta... şi cred eu că va funcţiona. Cu certitudine, vom face şi noi un efort. Am previzionat banii respectivi. Sper ca în şedinţa Consiliului din octombrie să avem datele concrete pentru a stabili suma exactă cu care vom participa. (...) Avem căile legale prevăzute de lege: suportarea unei subvenţii legale, a doua cale înseamnă suportarea unor pierderi din reţea, unde iarăşi putem să mai oferim sistemului o sursă. (…) Suntem în faza în care încercăm să scoatem o statistică foarte exactă cu beneficiarii Legii 416, să vedem ce datorii au, iar cuantumul datoriilor respective să se regăsească într-un memoriu care va fi adresat guvernului, tocmai pentru ca guvernul, printr-o hotărâre, să vireze banii celor care sunt într-adevăr nevoiaşi”.


Articole înrudite