02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cazarea studenţilor: zacuscă, jumări, şi „măsuri speciale”
Cazarea studenţilor: zacuscă, jumări, şi „măsuri speciale”

De vineri a început cazarea studenţilor în campusul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Circa 2.500 de studenţi din toate colţurile ţării, ba chiar din toate colţurile lumii, vin acum la Galaţi. Vineri a fost noapte albă în Campusul Studenţesc „Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi. Cum au început cazările, în cămine s-a adoptat varianta programului prelungit, pentru că nu toţi cei care ajung în oraş au şi unde să rămână peste noapte, aşa cum este şi cazul bobocilor de anul I veniţi din Republica Moldova. 

Liga Studenţilor Basarabeni, prin colegii de an mai mare, a făcut oficiile de gazdă. Primul autocar cu studenţi din Republica Moldova are 40 de pasageri şi a ajuns vineri noapte. Dacă nu s-ar fi pus la punct o strategie specială destinată bobocilor care vin noaptea de departe la Galaţi, cei 40 nu prea aveau unde să stea până dimineaţă. Este vorba de ceea ce am putea numi „transporturi speciale” - boboci aşteptaţi de voluntari şi cazaţi peste noapte undeva în campus, până la cazarea propriu-zisă. E o metodă adoptată de organizaţia studenţească, şi care este mult mai rentabilă din punct de vedere financiar. În zilele următoare vor mai fi şi alte transporturi speciale care vor aduce la Galaţi peste 600 de studenţi de peste Prut. Vineri au sosit primii boboci. Au fost  găzduiţi temporar în camere special oprite, iar sâmbătă, după efectuare formalităţilor, au fost cazaţi definitiv. „A început cazarea. Cei mai mulţi studenţi străini sunt cei din Republica Moldova. Vineri seara a venit primul dintre transporturile organizate de Liga Studenţilor Basarabeni. Este vorba despre bursieri ai statului român care vor rămâne la noi în Universitate. Din păcate, până sâmbătă dmineaţa, când se înscriau la secretariatul Universităţii, ei nu erau efectiv studenţi. După semnarea contractului putem să-i cazăm efectiv, dar pentru a veni în ajutorul lor am luat măsura unor cazări provizorii pentru cei veniţi noaptea, până a doua zi dimineaţă. În afara studenţilor moldoveni, mai avem şi studenţi din Bulgaria, Albania, Siria şi Iordania - este vorba despre studenţi de etnie română care vin cu burse guvernamentale”, a precizat Bogdan Rodeanu (foto 2), directorul Campusului Studenţesc „Alexandru Ioan Cuza”. 

Mulţi dintre cei sosiţi sunt pentru prima dată plecaţi singuri de acasă şi cu atât mai mult abia acum fac cunoştinţă cu Uniunea Europeană. 

 

Prieteni din generală până la facultate

 

De la Soroca, trei moldoveni get-beget au plecat să cucerească lumea. Cristian Titinar, Dorin Ivanov şi Nicolai Morari  au fost colegi de generală, de colegiu şi acum şi de facultate. Sunt obosiţi şi un pic timoraţi de pasul uriaş din viaţa lor. Zacuscă, borcanul cu untură şi jumări, tocană de legume şi alte de-ale gurii sunt aşezate pe masă. Fără discuţie, toţi au adus şi plăcinte moldoveneşti. 

Pentru Dorin Ivanov (foto 3) este prima dată când intră în Uniunea Europeană, ocazie cu care şi-a pus şi o dorinţă. „Nu am mai fost niciodată în altă ţară, este prima oară când vin, şi în România îmi doresc să prosper, aşa mi-am zis la graniţă“, a spus Dorin. Din Soroca, el a venit cu sfaturile părinţilor: fără băutură, ţigări şi droguri. 

Nicolai Macri (foto 4) este încântat. Nu se aştepta să fie mai frumos decât la Chişinău. Stă pe pat cu poza iubitei în braţe şi lângă plăcintele de acasă. „Eu am fost la Chişinău o zi şi fâcând diferenţa cu ce e aici, e mare. Îmi place”, a spus Nicolai Morari.

Toţi trei vor să ajungă specialişti în domeniul financiar-bancar. Nu vor ca drumul lor să se întoarcă în Soroca. Doar aşa, în vizită la rude. Toţi vor să cucerească lumea şi pentru început trebuie să treacă prin Galaţi.


Articole înrudite