Reînfintarea posturilor de poliţie rurală aduce probleme legate de faptul că în multe comune fostele locaţii ale posturilor de poliţie erau improprii. Numai că desele întâlniri între comanda IPJ şi primarii din judeţ precum şi faptul că fără poliţişi şi-au dat seama şi primarii că numai bine nu era, a creat o deschidere a primarilor către problemele poliţiştilor rurali. În comunele Smârdan, Gohor, Frumuşiţa şi Iveşti autorităţile locale au pus la dispoziţia poliţiei gălăţene noi spaţii pentru posturile de poliţie comunale, în timp ce în comună Oancea au fost puse la dispoziţie materiale de construcţie pentru amenajarea postului de poliţie.
„Era vorba de sedii improprii. De exemplu, la Gohor postul de poliţie funcţiona înainte în sediul Primăriei, într-un spaţiu prea mic. Am primit un spaţiu mai bun în altă parte. La Frumuşiţa sediul postului era deteriorat, mai avea puţin şi o luă la vale, de aceea am primit o altă locaţie. La Oancea ni s-au pus la dispoziţie materiale de construcţie pentru repararea sediului, care era şi el deteriorat”, a precizat cms. Dănuţ Lefter, cmdt. IPJ Galaţi. De săptămâna aceasta conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi va fi prezent în mediul rural pentru a identifica eventualele probleme cu care se confruntă poliţiştii de la posturi.
Galaţiul şi Tecuciul, „blocate”, iar noii poliţişti, trimişi să facă ucenicia în rural
Echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi a avut zilele trecute o întrevedere cu poliţiştii împuterniciţi şefi de post şi cu ofiţerii coordonatori din cadrul secţiilor de poliţie rurală. În cele 61 de posturi de poliţie reînfiinţate există 29 de funcţii pentru ofiţeri şi 288 pentru agenţi de poliţie care îşi vor desfăşura activitatea în mediul rural. Funcţiile vacante vor fi acoperite prin încadrarea promoţiilor viitoare de poliţiişti sau prin mutarea poliţiştilor gălăţeni din alte judeţe ale ţării.
„Nu vor fi probleme cu asigurarea personalului în majoritatea posturilor rurale. Poliţiştii care vor lucra acolo vor putea să îşi asigure cazarea fără probleme deoarece avem bani să plătim chiriile. Sunt conştient că există posibilitatea ca în comunele aflate mai departe de drumurile naţionale, în zonele mai izolate, să existe probleme în a completa schema de personal. Vorbesc de nordul judeţului, de zona Târgu Bujor, Vlădeşti etc. Aici vom avea doi poliţişti şi al treilea post ar putea fi mai greu de ocupat. Aici vom repartiza poliţiştii din noua promoţie, care va trebui să îşi facă ucenicia la ţară. Tot în aceste zone vom repartiza poliţiştii care vor să vină din alte judeţe, acasă, în judeţul Galaţi. Avem cel puţin trei astfel de cazuri. Tocmai de aceea aş putea spune că am blocat, ca repartizare de posturi, oraşele, pentru a ne asigura schema completă de personal în mediul rural”, a mai declarat cms. Dănuţ Lefter, cmdt. IPJ Galaţi.
Prin reînfiinţarea posturilor de poliţie rurală se urmăreşte îmbunătăţirea relaţionării dintre poliţist şi cetăţean, reducerea timpului de intervenţie, o mai eficientă utilizare a parcului auto, cunoaştere mai bună a comunităţilor şi soluţionarea cu operativitate a dosarelor penale la nivelul secţiilor de poliţie rurale.