Mutarea celor 900 de elevi ai Colegiului Naţional „Al. Ioan Cuza” din actualul sediu (expertizat cu risc seismic) în unul din spaţiile fostei Facultăţi de Chimie Alimentară nu va mai avea loc, deşi, la începutul acestui an, iniţiativa Primăriei în acest sens era clară, dovadă că proiectul chiar a fost discutat de consilierii locali, în una din şedinţele pe comisii din luna mai a acestui an. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local prevedea stabilirea unui parteneriat între Primărie şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Parteneriatul prevedea ca Universitatea să cedeze, pentru folosinţa Colegiului „Al. Ioan Cuza”, un etaj întreg al fostei Facultăţi de Chimie (strada Gării 61-63). În contrapartidă, Primăria Galaţi urma să investească în reabilitarea stadionului universitar “Portul Roşu”, aflat în proprietatea Universităţii, dar pentru care această instituţie nu a găsit niciodată fonduri suficiente pentru modernizare. Potrivit parteneriatului – care a fost gândit şi scris într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local -, colaborarea dintre cele două instituţii ar fi durat (în primă fază) doi ani, timp în care Primăria urma să investească în amenajarea stadionului Portul Roşu, iar Universitatea, să găzduiască elevii de la Cuza. Pentru acest lucru, Universitatea urma să suporte lucrările de igienizare a sălilor de clasă (întrucât spaţiile respective nu au mai fost folosite de ani buni). În schimb, Primăria urma să investească în Portul Roşu, fără pretenţia de a i se restitui sumele investite. În plus, municipalitatea se obliga să achite şi facturile curente de funcţionare a liceului (apă, lumină, căldură etc.). Conform aceluiaşi protocol, şi Primăria Galaţi putea folosi stadionul Portul Roşu, dar doar în intervalul orar 16.00-22.00 şi numai dacă nu se vor desfăşura acolo alte activităţi ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Din păcate, însă, parteneriatul nu a fost încheiat, iar cei 900 de elevi de la „Cuza” ar putea învăţa în aceeaşi clădire. O clădire pentru care Primăria Galaţi plăteşte în prezent nu mai puţin de 9.000 de euro, pe lună, drept chirie, întrucât sediul în care îşi desfăşoară Colegiul în prezent activitatea este proprietate a Comunităţii Evreieşti, ca urmare a retrocedării imobilului, conform legilor proprietăţii. Clădirea şcolii a fost expertizată cu risc seismic, însă Primăria Galaţi a evitat să facă investiţii în şcoală, pentru că sediul nu îi aparţine şi, legal, nu poate face aşa ceva. În plus, grupurile sanitare sunt vechi (aşa cum este întreaga clădire), motiv pentru care, frecvent, apar defecţiuni tehnice pe care trebuie să le refacă angajaţii Apă Canal. Dacă mai adăugăm la toate acestea şi faptul că o parte din grupurile sanitare se află în curtea şcolii (situaţie total jenantă pentru un liceu de talia lui „Cuza”, dar şi pentru un oraş precum Galaţiul), deja toată lumea poate înţelege că elevii colegiului – de altfel, cu excelente rezultate la învăţătură, dovadă stau olimpicii şcolii dar şi gradul de promovabilitate la bacalaureat! – nu beneficiază de cele mai bune condiţii la şcoală.
"Primăria nu a agreat un parteneriat cu noi, noi am căutat să încheiem şi un partnereiat public privat cu un constructor din zonă şi am senzaţia că Primăria a aflat, iar primarul ne-a contactat spunându-ne că şi-a adus aminte că ar vrea să facă cu noi un parteneriat, dar nu avem nimic concret. Avem doar promisiuni şi atât. Mi-a spus şi mie cineva că a văzut la televizor că cei din preuniversitar se laudă că încep şcoala la noi în curte, dar noi nu ştim nimic oficial", a declarat Adrian Lungu, prorectorul Universităţii. Acesta a adăugat că la fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară "spaţii libere sunt foarte multe disponibile, avem cam 50% din toată clădirea nefolosită, deci nu spaţiile reprezintă o problemă. În privinţa ajutorului pe care îl speram de la Primărie pentru reamenajarea stadionului Portul Roşu, ne-am fi mulţumit dacă primăria ne ajuta măcar să dărâmăm tribunele, că are Ecosalul şi putea căra cu el tribunele, dar, din păcate, nu s-a concretizat nimic". Cum parteneriatul prevedea ca amenajarea spaţiilor pentru „Cuza” să fie făcută de Universitate, Adrian Lungu a dat de înţeles că, în condiţiile actuale, chiar dacă s-ar începe lucrările astăzi, ele tot nu ar fi gata să primească elevii până la începerea anului şcolar. Cu alte cuvinte, varianta nu mai este realizabilă.
Silviu Bacalum, reprezentantul Primăriei municipiului Galaţi, a declarat că, într-adevăr, între cele două instituţii nu s-a ajuns la un consens, dar că elevii de la „Cuza” ar putea, totuşi, să înceapă noul an şcolar într-o altă clădire, pe care însă nu o va indica până când nu se va perfecta convenţia între Primărie şi proprietarul imobilului.