29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Undă verde de la mediu pentru Combinat
Undă verde de la mediu pentru Combinat

Daca acum 8 ani acordarea autorizaţiei integrate de mediu a ArcelorMittal Galaţi se făcea într-un cadrul festiv, în prezenţa oficialităţilor de la Bucureşti dar şi a reprezentanţilor conducerii fostului colos siderurgic, ocazie cu care s-a subliniat faptul că acel document este cel mai complex şi voluminos, cuprinzând foarte multe obligaţii pe care unitatea şi le-a asumat în domeniul protecţiei mediului dar şi pentru efectuarea unor investiţii care să reducă gradul de poluare, eliberarea unei noi autorizaţii integrate de mediu, care a avut loc pe data de 24 august a acestui an, s-a făcut fără a marca în mod deosebit acest eveniment. Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, a avut loc o dezbatere publică la Club Sidex pe tema prevederilor noii autorizaţii de mediu, unde au participat reprezentanţii APM Galaţi, ai ArcelorMittal Galaţi, ai societăţilor civile dar şi directorul ICMRSG, Anton Coman, cel care a ridicat o serie de întrebari legate de numărul de obiective neconforme care nu pot primi avizul pentru a fi cuprinse în autorizaţia integrată de mediu care va fi eliberată. Punctul de vedere al directorului ICMRSG (societate care a construit Combinatul a primit replica directorului general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, care a spus că este o garanţie faptul că unitatea doreşte să continue activitatea aici atât timp cât solicită obţinerea autorizaţiei integrate de mediu. La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, a precizat că documentaţia va fi analizată, că au fost făcute progrese în ceea ce priveste protecţia mediului, dar a precizat că vor fi prevăzute în noua autorizaţie de mediu care va fi valabilă pe o perioadă de 10 ani doar obiectivele şi instalaţiile care sunt conforme din punct de vedere al mediului. Aşa cum ziarul nostrum v-a prezentat în excludivitate, Agenţia Judeţeană de Protecţie a mediului a eliberat pe data de 24 august o nouă autorizaţie integrată pentru ArcelorMittal Galaţi, care va fi valabilă pentru o perioadă de zece ani. 

„Autorizaţia integrată de mediu a fost valabilă până la data de 31 decembrie 2014, data expirării perioadei de tranziţie, care este data limită stabilită prin negociere cu Comisia Uniunii Europene. Ca urmare a cererii adresate de Societatea ArcelorMittal Galaţi SA, înregistrată la APM Galaţi cu numărul 11457 din data de 11 iunie 2014, în urma parcurgerii procedurii de reglementare, în data de 24 august 2015 A.P.M. Galaţi a emis Autorizaţia Integrată de Mediu numărul 1 din data de 24 august 2015, valabilă până la 23. august 2025, în vederea desfăşurării unor anumite  categorii de activităţi, conform Anexei 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale”, ne-a comunicat conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, la solicitarea noastră. 

Pe lista activităţilor care au primit aviz de mediu se află, de exemplu, arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW, arderea sau sinterizarea minereurilor metalice (inclusiv a minereurilor de sulf, producerea fontei sau a oţelului) în procesul de topire primară ori secundară, inclusiv pentru turnarea continuă, cu o capacitate de peste 2,5 tone pe oră, prelucrarea metalelor feroase. De asemenea, au mai primit unda verde şi alte activităţi de exploatare a laminoarelor la cald cu o capacitate de peste 20 tone oţel brut/oră, aplicarea de straturi protectoare de metale topite, cu un flux de intrare de peste 2 tone oţel brut/oră, producerea cimentului, producţia de metale neferoase sub forme primare şi cea de feroaliaje, tratarea şi acoperirea metalelor, producerea cimentului, varului şi oxidului de magneziu, producerea varului în cuptoare cu o capacitate de productie de peste 50 t pe zi.


Articole înrudite