Mare atenţie dacă beneficiaţi de indemnizaţie pentru creşterea copilului! În cazul în care realizaţi alte venituri în aceeaşi perioadă, veţi da banii înapoi! Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Ralea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), au fost găsite peste 80 de persoane care au avut venituri profesionale.
„În 2012 am desfăşurat două verificări, una la începutul anului şi una finalizată săptămâna aceasta. În prima etapă am depistat 60 de persoane, iar în a doua 27. Aceste persoane nu se angajează, dar îşi înfiinţează PFA, asociaţii familiale sau desfăşoară activităţi cu contract de comision cu diferite firme. Legea spune clar că nu trebuie realizate alte venituri profesionale”, a explicat Olimpia Ralea.
Cei care sunt depistaţi de către AJPIS au la dispoziţie 30 de zile în care trebuie să achite suma de bani aferentă perioadei în care au primit bani din alte surse. În momentul în care expiră acest termen, este emisă decizia de executare şi încasare Direcţiei de Finanţe Publice, deoarece AJPIS nu dispune de mijloace de executare silită.
Pot fi înapoiate sume de peste 9.000 de lei
„Am depistat situaţii similare şi în mediul rural. După ce părintele a intrat în concediul pentru creşterea copilului, două sau trei luni s-a conformat. Apoi şi-au deschis asociaţii care accesau fonduri europene pentru agricultură, timp în care au primit şi indemnizaţii. Nu ştiu ce venituri au obţinut de acolo, dar banii pe care i-a primit pentru copil trebuie să îi înapoieze şi vorbim de sume mari. De exemplu, dacă ar fi primit suma minimă, care e de 600 de lei, ar trebui să plătească pentru cei doi ani de zile de concediu aproximativ 9.000 de lei. Este simplu, trebuie doar să întrebe, să dea un telefon, că e mai ieftin. Legea e flexibilă şi le dă posibilitatea să se retragă. Dacă au ocazia să lucreze pentru trei sau patru luni şi nu vor să o rateze, vin la noi şi cer încetarea plăţii pentru acea perioadă. După ce s-a încheiat perioada, vin din nou şi solicită reluarea plăţii”, spune directorul executiv al AJPIS.
Astfel de probleme apar în fiecare an, deşi beneficiarii semnează cu mâna lor declaraţia pe proprie răspundere că, în momentul în care intervin schimbări în privinţa realizării de venituri, vor anunţa.
Depistarea acestor persoane solicită mult timp, deoarece sunt puţini oameni care au această răspundere şi volumul de informaţie este mare. Cu toate astea, mai devreme sau mai târziu sunt găsite. De asemenea, dacă s-a ajuns la concluzia că înşelăciunea a fost voită, sunt întocmite şi dosare penale.