23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Oţelul va evolua fără probleme şi în sezonul viitor în prima ligă”
„Oţelul va evolua fără probleme şi în sezonul viitor în prima ligă”

Reporter: Să începem cu momentul preluării clubului de către TNG. Cum s-au petrecut lucrurile?
Lucian Ciofoaia: În august 2012 s-au purtat primele discuţii cu cei de la ArcelorMittal pentru preluarea clubului. Conducerea Combinatului nu mai putea susţine echipa şi noi am intrat în ecuaţie la solicitarea anumitor oameni de fotbal din Galaţi. Încetul cu încetul am fost de acord să preluăm clubul aşa cum se prezenta el la momentul respectiv, cu pasiv şi activ.

Rep.: Ce sumă se afla în conturile clubului la momentul respectiv? S-a vorbit despre 7 milioane de euro...
L.C.: Pot să vă spun că la momentul 14 septembrie 2012 clubul avea o datorie de 3,8 milioane euro. Era pe minus. Realizaţi că Mittal nu ar fi renunţat la 7 milioane de euro dacă aceşti bani ar fi existat în club.

Rep.: Ce clauze au existat în contractul făcut cu ArcelorMittal? TNG avea dreptul să vândă clubul? Şi dacă da, după cât timp ?
L.C.: Singura condiţie pe care au pus-o cei de la Mittal a fost continuarea activităţii şi susţinerea echipei de fotbal pe o perioadă de cel puţin 5 ani. Noi am plătit o mare parte din datorii şi chiar dacă au mai apărut sincope, cred că situaţia a fost sub control. A apărut apoi şi acea datorie către ANAF. Cele 5 milioane de euro sunt acumulate în perioada 2005-2008, când grupul nostru de firme nu avea nicio legătură cu Oţelul. Când am preluat clubul nu se ştia nimic despre această datorie, pentru că finalizarea controlului a fost realizată în primăvara anului 2013.

Rep.: După aceea a urmat intrarea în insolvenţă…
L.C.: Din păcate, cei de la ANAF nu au înţeles că acest club este o entitate vie, care trebuie să funcţioneze zilnic, şi ne-au blocat conturile, au pus sechestru pe bunurile clubului şi atunci singura soluţie era să intrăm în insolvenţă sub protecţia legii ca să putem funcţiona.

Rep.: Ce înseamnă de fapt intrarea în insolvenţă?
L.C.: Conform legii, legea insolvenţei permite funcţionarea acelei societăţi fără a acumula datorii şi să încerce să plătească datoriile vechi. De aceea există un plan de reorganizare care stabileşte ce se plăteşte, de unde se achită... Se face o curăţenie a activităţii. Există un prag maxim de cheltuieli care nu trebuie depăşit.

„Despre vânzarea clubului nu putem vorbi, pentru că Oţelul este în insolvenţă”

Rep.: Doreşte TNG să vândă clubul?
L.C.: Eu am declarat că TNG îşi doreşte un partener. Noi nu avem istorie în fotbal şi nu ne pricepem la acest fenomen şi de aceea am dorit să ne ocupăm numai de partea administrativă. De aceea ne dorim un partener care să facă parte din fenomen şi să înţeleagă mai bine decât noi fotbalul. Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult. Prima opţiune a fost să discutăm cu fosta conducere a clubului, pentru că aceşti oameni cunosc bine fenomenul. Din păcate, nu au fost foarte receptivi la solicitarea noastră. Am discutat, le-am expus situaţia, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Despre vânzarea clubului nu putem vorbi, pentru că Oţelul este în insolvenţă şi ar fi foarte dificilă trecerea clubului în posesia unei alte firme. După ieşirea din insolvenţă, care ar urma să aibă loc la finalul lui 2016, clubul ar putea fi cumpărat de altcineva. Condiţia este ca până atunci să fie plătite toate datoriile.

Rep.: Oţelul a fost supusă unui rebranding în iarnă. S-a discutat mult despre faptul că în noua siglă nu apărea numele oraşului Galaţi.
L.C.: Ne pricepem să facem marketing. TNG are posibilităţi foarte mari pe piaţa de marketing. La Oţelul practic nu a existat marketing până la venirea noastră. Am verificat în conturile clubului şi am găsit foarte puţini bani atraşi din publicitate. Noi am apelat la specialişti din străinătate şi am demarat campania de marketing încă din decembrie 2013. Am dorit să marcăm 50 de ani de la înfiinţare clubului prin numeroase activităţi de marketing. Avem şi un imn nou cântat de suporteri, am făcut un fan shop... Când a apărut în presă sigla fără Galaţi nu era de la noi. Era vorba doar despre un draft, adică despre o schiţă a siglei. Echipa aparţine Galaţiului  şi nu poate fi smulsă de acolo. Nu poate exista Oţelul Piteşti sau Oţelul Craiova. Acele materiale în care nu apărea Galaţi în siglă au fost dezinformări.

Rep.: În ceea ce priveşte organigrama clubului... Aveţi un director general, Narcis Răducan şi un director executiv, Remus Pascu. Cine este numărul 1?
L.C.: Ideea este foarte clară. Conducerea este asigurată de către un grup. Noi suntem un colectiv, nu există o persoană atotştiutoare. Activităţile sunt separate. Partea sportivă îi aparţine domnului Narcis Răducan, în timp ce de partea administrativă se ocupă domnul Remus Pascu. Iar cel care ia decizia finală peste cei doi sunt chiar eu. Pe toate documentele există semnătura celor 3 pe care i-am amintit.

Rep.: I s-a reproşat TNG-ului că îndepărtează fostele glorii din club. Ultimul pe listă este Gelu Popescu.
L.C.: Nu pleacă nimeni fără motiv. Toţi aceia de care am fost nevoiţi să ne despărţim nu au dorit să lucreze cu adevărat cu noi. Nu se mai poate lucra ca în 1970. Principalele criterii după care funcţionăm sunt performanţa şi competenţa.

Rep.: Aţi vorbit despre performanţă. Oţelul este singura echipă din Liga 1 care are antrenor străin. Cum aţi reuşit să-l aduceţi pe Ewald Lienen la Galaţi?
L.C.: A fost o muncă în echipă, dar Narcis Răducan a fost cel care l-a propus. Domnul Lienen este o persoană excepţională. Ştie foarte mult fotbal şi jucătorii mi-au mărturisit că nu au făcut niciodată antrenamente cum sunt cele realizate cu Ewald Lienen. Este uimitoare atitudinea lui Ewald Lienen. Echipa şi-a schimbat în bine jocul şi sunt convins că în sezonul următor vom arăta mult mai bine.

Rep.: Cum veţi reuşi să păstraţi jucătorii de valoare şi din vară? Mă refer la Goicoechea, Prestia, Marquinhos...
L.C.: Narcis şi cu Ewald Lienen au reuşit să aducă fotbalişti foarte valoroşi. Încercăm să-i păstrăm, dar chiar dacă aceştia vor pleca vom aduce jucători cel puţin la fel de valoroşi în locul lor. Totul este coordonat de domnul Lienen, care în iarnă a vizionat mii de DVD-uri pentru a găsi jucătorii potriviţi. Vedeţi ce bine l-a angrenat în primul 11 pe Tudorie, un jucător de mare perspectivă. Nu există jucători favorizaţi.

Rep.: Care este fondul de salarii pe lună?
L.C.: Nu vreau să ofer detalii financiare, dar vă pot spune că suma pe care trebuie să o achităm lunar este impresionantă. Vreau să vă spun că nu s-a umblat la salariile jucătorilor. Fotbaliştii au rămas cu salariile din 2012, pentru că am considerat că plafonul salarial este normal pentru Liga 1. Noi ne dorim performanţă, dar din păcate nu am reuşit să ocupăm locul pe care ni l-am propus la începutul sezonului. Banii din drepturile TV şi de la sponsori vin în funcţie de locul ocupat la finalul campionatului. Noi ne străduim mult, dovadă că salariile jucătorilor sunt la nivelul primelor 5 clasate în liga 1. În ceea ce priveşte restanţele salariale, acestea sunt pe 3 luni, pentru că am intrat în luna aprilie, dar ele vor fi rezolvate.

„Echipa noastră va primi licenţa fără niciun fel de problemă”

Rep.: Va avea Oţelul probleme cu licenţierea?
L.C.: Sunt probleme financiare la momentul actual, dar le vom rezolva. Echipa noastră va primi licenţa fără niciun fel de problemă.

Rep.: Sunt doi jucători care şi-au depus memorii. Ce veţi face dacă Astafei şi Sârghi, căci despre ei este vorba, vor deveni liberi de contract?
L.C.: Domnii jucători sunt liberi să facă ceea ce vor. Ei sunt impresariaţi de o anumită persoană, dar noi nu am luat nicio măsură împotriva lor. Noi le vom achita salariile la toţi. Nu am fost deranjaţi de faptul că fotbaliştii nu au dorit să intre în cantonament înaintea partidei cu Concordia. Ei au demonstrat pe teren că sunt profesionişti şi au câştigat meciul.

Rep.: Oţelul nu a avut o prestaţie reuşită în acest sezon, dar ce se va întâmpla în campionatul următor?
L.C.: În sezonul viitor echipa trebuie să se claseze între primele 7 formaţii din campionat. Vrem ca suporterii să se întoarcă lângă echipă iar Oţelul să redevină o adevarată familie. Dacă vom juca fotbal, vom atinge şi obiectivele. Vrem să investim mai mult şi în copii şi juniori, care reprezintă baza în fotbal. Sportul-rege nu poate face profit, astfel că TNG este motorul care trebuie să ajute clubul.

Rep.: În acest proiect un punct important este antrenorul Ewald Lienen. Va continua el cu echipa gălăţeană?     
L.C.: Domnul antrenor se simte bine la Galaţi şi oricum a semnat, când a venit, un contract pe 2 ani şi jumătate. El va rămâne la noi pentru că este un element indispensabil în planurile pe care le avem.

Rep.: Ce părere aveţi despre ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc? Multe echipe sunt în faliment, în insolvenţă sau în pragul desfiintării.
L.C.: Din punctul meu de vedere, ca persoană care a intrat în fotbal în 2012, pot să vă spun că, din ceea ce am citit, procesul care se desfăşoară acum în România s-a petrecut şi în Anglia. Este o perioadă de curăţare, de schimbare a modului cum trebuie condus un club. Marketingul trebuie să fie un element foarte important. Costurile produselor promoţionale nu sunt mari şi fanii adevăraţi trebuie să fie lângă echipă. Fanii trebuie să fie crescuţi. Există în planul nostru că stadionul să fie refăcut, am discutat şi cu cei de la Mittal, dar priorităţile sunt altele în acest moment.

Rep.: În concluzie, putem spune că Oţelul merge înainte fără emoţii?
L.C.: Oţelul merge doar înainte şi ceea ce s-a petrecut până acum a fost doar spre binele clubului, pentru că am curăţat multe situaţii care nu erau în regulă la club. Oţelul va evolua fără probleme şi în sezonul viitor în prima ligă.


Articole înrudite