Există o vorbă românească care spune că atunci când vrei să omori punerea în practică a unui proiect faci o comisie. Acest lucru s-a întâmplat ieri, când, la iniţiativa viceprimarului Galaţiului, social-democratul Nicusor Ciumacenco, la sala senatului a Universităţii a avut loc o întâlnire al cărei scop era înfiiinţarea unei comisii care să găsească soluţii care într-un timp relativ scurt să determine producerea unei minuni, şi anume crearea condiţiilor impuse de cei de la FIFA şi UEFA pentru ca echipa Oţelul Galaţi să poată juca acasă meciurile din Liga Campionilor. La invitaţia viceprimarului Ciumacenco au răspuns o parte din consilierii locali de la toate partidele, doi reprezentanţi ai clubului Oţelul Galaţi, şi anume Viorel Anghelinei şi Ilie Hagioclu, marii absenţi fiind directorul clubului, Marius Stan, care este şi consilier local al PNL, precum şi reprezentanţii sponsorului principal, adică cei ai ArcelorMittal Galaţi. Discuţiile au început furtunos, fiind încărcate cu iz politic, cei care s-au duelat verbal fiind consilierul local PNL Mihai Manoliu, care l-a întrebat pe vicele Ciumacenco în ce calitate a convocat întâlnirea respectivă, afirmând că acesta o face mai nou şi pe primarul şi că doreşte să obţină capital electoral de pe urma echipei Oţelul.
Mihai Manoliu s-a arătat nemulţumit că întâlnirea a avut loc în prezenţa mass media şi că unii dintre aleşii locali au aflat de întâlnire din presa locală. Criticile aduse de Mihai Manoliu nu au rămas fără răspuns, vicele Ciumacenco afirmând că a avut iniţiativa respectivă pentru a afla de la reprezentanţii clubului Oţelului ce planuri au legate de modernizarea stadionului Dunărea, planuri pe care le-a citit doar în presă, şi pentru a identifica soluţiile tehnice şi financiare pentru ca meciurile să poată fi jucate pe stadionul Dunărea. Discuţiile încinse între cei doi au fost calmate de intervenţia consilierului local PC Gheorghe Bugeag, care a avut o intervenţie pertinentă şi la obiect, am putea spune, acesta solicitând reprezentatilor clubului să le spună care sunt condiţiile pentru omologarea stadionului şi dacă acestea pot fi îndeplinite astfel încât meciurile să poată fi jucate la Galaţi. Consilierul PC a mai adăugat că momentul este unul oportun pentru luarea unei decizii referitoare la modernizarea stadionului, lucrări care se impun a se face chiar dacă meciurile nu vor fi susţinute pe stadion.
Şi vicele liberal Mircea Cristea a accentuat necesitatea modernizării stadionului Dunărea, afirmând că oraşul stă prost la capitolul baze sportive corespunzătoare pentru desfăşurarea unor competiţii sportive de anvergură din fotbal, handbal, volei sau alte sporturi. Vicele Cristea a mai spus că în ultimii 11 ani au fost investite sume mari de către puterea locală dar că acest lucru nu s-a văzut la capitolul sport. Remarca vicelui Cristea, membru al unui partid care conduce oraşul de ani de zile alături de PSD şi PC, nu a rămas fără ecou. Astfel, consilierul local PDL Radu Gheorghe a atras atenţia asupra faptului că Primăria Galaţi a preluat stadionul Dunărea în anul 2004 şi că atunci şi-a luat nişte angajamente de a face anumite investiţii, pe care nu şi le-a îndeplinit, întrebându-l pe Mircea Cristea dacă ştie despre ce este vorba în calitatea pe care o are, de viceprimar.
Cu jalba în proţap la Bucureşti
Viceprimarul Cristea a solicitat ca în comisie să fie cooptaţi şi prefectul şi parlamentarii gălăţeni, care să ia drumul Bucureştiului şi eventual să bată şi la uşile Ministerului Finanţelor pentru a cere finanţare pentru modernizarea stadionului, acesta afirmând că unele oraşe, cum este Clujul, au primit bani pentru stadioane. Afirmaţia sa iarăşi nu a rămas netaxată de consilier Radu Gheorghe, care a întrebat de ce muncipalitatea nu poate găsi surse de finanţare pe plan local, spunând că înfiinţarea unei comisii nu va rezolva problema, fiind mai important să se ştie cu exactitate cam cât ar costa lucrările, care ar fi acestea şi unde vor putea fi găsiţi banii fără să aşteptăm să vină de la Guvern.
Mircea Cristea a mai spus că, în opinia sa, suma necesară pentru executarea lucrărilor ar fi în jur de 6-7 milioane de euro.
City managerul Primăriei, Florin Popa, a spus că trebuie văzute clar condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca Oţelul să poată juca pe Dunărea, adăugând că modernizarea stadionului trebuie începută chiar dacă meciurile nu vor putea fi susţinute acasă. Viceprimarul Ciumacenco i-a rugat pe cei doi oficiali ai Clubului Oţelul să prezeinte condiţiile care trebuie îndeplinite pentru omologarea stadionului şi paşii care trebuie parcurşi în acest sens.
„Noi, consilierii locali, nu avem cunoştinţe în domeniul sportiv şi de aceea vă rugăm să ne spuneţi ce lucrări trebuie realizate şi dacă este posibil ca în urma demersurilor făcute de Consiliul Local precum şi de alţi factori interesaţi meciurile să fie jucate pe stadionul Dunărea. Aş dori să ne spuneţi care este planul clubului Oţelul Galaţi referitor la modernizarea stadionului, plan pe care l-am citit doar în presă, din declaraţiile domnului Marius Stan. Aş dori să ne spuneţi care este acest plan, şi aici mă refer la soluţia tehnică şi financiară, pentru a vedea ce putem face şi noi, ca muncipalitate”, a spus viceprimarul.
Intenţiile la nivel declarativ vizând lucrările de modernizare a stadionului Dunărea, anunţate de Marius Stan doar prin mass media, nu au putut fi prezentate de cei doi reprezentanţi ai clubului, care au spus totuşi că salută interesul aleşilor locali pentru a găsi o soluţie şi că pentru a rezolva problema trebuie lăsate deoparte disputele politice. Ilie Hagioglu a spus că ar fi şanse ca Oţelul să joace acasă dacă lucrările de modernizare a stadionului vor fi gata în jurul datei de 15 septembrie, acesta oferindu-se să prezinte săptămâna viitoare un specialist care are şi o firmă de construcţii care ar putea executa lucrările în timp record. Ilie Hagioglu a spus că totul este posibil, numai să existe voinţă şi finanţare. Un punt de vedere mult mai realist l-a avut Viorel Anghelinei, care a spus că cei de la UEFA impun nu numai realizarea anumitor lucrări de modernizare a stradionului ci şi existenţa unei anumite infrastructuri.
„Trebuie să existe în oraş două hoteluri de 5 stele (la noi nu există niciunul), să existe un aeroport internaţional la cel mult 120 de kilometri de Galaţi, cerinţă pe care nu o îndeplinim. Cred că lucrările de amenajare a stadionului, chiar dacă s-ar finaliza până la 15 septembrie, nu sunt sufieciente pentru omologarea stadionului pentru Liga Campionilor, deoarece sunt şi nişte condiţii legate de infrastructură”, a mai spus Viorel Anghelinei.
Răspunsul dat de Anghelinei, un specialist în domeniu, nu i-a descurajat pe consilierii locali, care au decis să înfiinţeze comisia care să rezolve problema stadionului. Dar nici măcar stabilirea componenţei nu a fost un lucru simplu, şi acest lucru dând naştere la înţepături între consilierii PNL şi ai PSD, lucru normal dacă ţinem cont de faptul că fiecare doreşte caă reprezentantul lor să fie candidatul USL la Primărie. După alte înţepături s-a stabilit şi componenţa comisiei, din care vor face parte Ilie Hagioglu, viceprimarii Ciumacenco şi Cristea, consilierul PDL Radu Gheorghe şi consilierul PC Florin Gasparotti. Toată lumea a plecat apoi mai mult sau mai puţin mulţumită, şi asta în condiţiile în care nu s-au lămurit nişte lucruri esenţiale. Dar vara este lungă iar bătălia pentru voturile gălăţenilor continuă. Rămâne de văzut dacă aceştia vor mai crede promisiuni cu stadioane omologate peste noapte şi lucrări făcute cu viteza luminii sau vor înţelege să îi sancţioneze pe cei care nu au făcut nimic atâţia ani dar acum promit marea cu sarea. şi aici nu ne referim doar la un singur partid politic.