Nemulţumirile angajaţilor de la UPSRS au răbufnit ieri dimineaţă, când în jurul orei 7:45 circa 350 de angajaţi s-au dus la conducerea uzinei pentru a întreba ce se va întâmpla cu uzina şi cu locurile lor de muncă. Oamenilor, care au luat decizia în mod spontan, li s-au alăturat atât lideri ai Sindicatului Siderurgistul, cum ar fi Gheorghe Bezman sau Vasile Crişan, precum şi prim-vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor. Acesta din urmă ne-a declarat că Harve Mouille, directorul Departamentului de Mentenanţă Piese de Schimb, le-a spus oamenilor că decizia privitoare la închiderea uzinei nu este luată definitiv, fiind posibil să suporte modificări şi că este posibil ca salariaţii să fie distribuiţi pe laminoare iar cei care au vârsta de pensionare să fie pensionaţi. Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, are o explicaţie interesantă legată de motivul care i-ar fi determinat pe angajaţi să nu mai stea liniştiţi. „Aşa cum am mai spus, cei mai mulţi care sunt în pericol să rămână fără loc de muncă fac parte din personalul TESA de la UPSRS, care au salarii mari. De teama de a nu-şi pierde locul de muncă şi salariile mari, potrivit informaţiilor mele unii din TESA i-ar fi «stimulat» pe angajaţi să facă această acţiune”, susţine Tiber.
„Profeţiile” lui Tiber, spuse la portavoce la poarta Combinatului
Dacă dimineaţa s-a anunţat a fi una fierbinte, ţinând cont de faptul că jumătate din angajaţii uzinei s-au dus să ceară socoteală şefilor în privinţa viitorului locului lor de muncă, nici după-amiaza nu a fost una prea liniştită. În timp ce sindicaliştii de la Siderurgistul ameninţau, prin vocea lui Vasile Crişan, că vor face grevă, lucru imposibil în situaţia dată (semn că sindicaliştii nu prea cunosc legislaţia în domniul muncii, deşi au făcut cursuri de calificare ca lider de sindicat, instruiree făcută acum 2 ani din fonduri europene), sindicaliştii de la Solidaritatea au organizat o acţiune la poarta principală a Combinatului pentru a le spune angajaţilor ce pericol planează asupra platformei siderurgice. Înarmaţi cu portavoci şi cu pancarte, sindicaliştii le-au spus siderurgiştilor care s-au oprit să îi asculte, puţini ca număr din păcate, că dacă nu vor strânge rândurile şi nu vor dovedi că sunt o forţă conducerea îşi va continua planul de transformare a unităţii într-o făbricuţă. Mai mult, Gheorghe Tiber le-a spus oamenilor că furnalul 5 ar funcţiona prost deşi conducerea afirmă că a investit o sumă mare în modernizarea şi reabilitarea sa şi că nu mai puţin de 75% din producţia LTG2 ar fi rebut, lucru totuşi extrem de greu de crezut în lipsa unor probe care să demonstreze că o mare parte din produse ar fi atât de proaste calitativ. „Dragi siderurgişti, nu mai fiţi nepăsători, pentru că după UPSRS urmează să se întâmple anumite lucruri şi la UPDES şi nu este exclus ca la toamna anului viitor să nu mai putem vorbi de fluxul primar. Cât despre promisiunea că o parte dintre angajaţii UPSRS vor fi mutaţi la LTG1, acest lucru nu este sigur deoarece nu se ştie când va reporni LTG1. Potrivit informaţiilor pe care le am, este vorba ca LTG1 să repornească doar după ce va fi vândut sau concesionat fie unor firme străine, fie unor personaje importante din Combinat”, a susţinut Tiber.
Deşi nu s-au arătat prea mulţumiţi de prezenţa celor care s-au oprit să audă ce va fi cu Combinatul şi cu locul lor de muncă, sindicaliştii consideră că şi-au făcut treaba în comparaţie cu alte sindicate care fac doar declaraţii.
Siderurgiştii, îngrijoraţi de soarta locului lor de muncă
Unul din cei care s-au oprit timp de câteva zeci de minute la poarta Combinatului este şi Ionel V., care ne-a spus că a fost şi el dimineaţă împreună cu colegii săi de la turnătorie să afle de la reprezentanţii conducerii ce se va întâmpla cu uzina. „Nu prea am fost mulţumit de răspunsurile primite şi e normal să fiu îngrijorat de faptul că poate nu voi mai avea unde să muncesc. Şi aşa, după 26 de ani de muncă, am 10 milioane de lei vechi salariu”, ne-a spus siderurgistul.
Un alt angajat care a ascultat ceea ce au spus sindicaliştii de la Solidaritatea este Vasile D., care ne-a spus că lucrează la sectorul de mentenanţă locală. Chiar dacă locul de muncă nu îi este în pericol, acesta ne-a declarat că ceea ce se întâmplă cu combinatul este îngrijorător.