22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi inspectorii şcolari generali din toată ţara au anunţat cu surle şi trâmbiţe că vor fi montate camere web în sălile de examen la bacalaureat şi la titularizare, iată că nici bine nu au început probele scrise şi zeci de elevi din toată ţara nu s-au sfiit să trişeze, inspirându-se pentru subiectele de literatură. Nici Galaţiul nu a făcut excepţie, elevii trişori de la mai multe licee gălăţene au fost scoşi din sălile de examen în timpul probei de limba şi literatura română, după ce au fost prinşi copiind.
Din 4.824 de elevi înscrişi, la proba de limba şi literatura română au absentat 13. 11 elevi au fost daţi afară din sălile de examen, întrucât au încercat să se inspire atât cu ajutorul copiuţelor clasice, cât şi cu tehnica modernă (telefoane mobile, hands-free), după cum ne-a informat Onuţ Atanasiu, inspectorul şcolar general adjunct. Cei 11 elevi prinşi copiind au fost: Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" Tecuci (4 elevi), Liceul Agricol Tecuci (1 elev), Colegiul Tehnic "Radu Negru" Galaţi (2 elevi), Colegiul "Aurel Vlaicu" Galaţi (1 elev), Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi" Galaţi (1 elev), Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Galaţi (1 elev), Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu Galaţi (1 elev).
Subiectele au fost uşoare, cu siguranţă, doar pentru cei care au citit în timpul anului şcolar şi nu s-au gândit la inventarea unor metode necurate care sa-i ajute "să treacă BAC-ul". Iată subiectele de la prima probă scrisă: la proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat a fost extrasă varianta de subiecte cu numărul 5. Primul subiect, având 30 de puncte, cerea rezolvarea a nouă cerinţe pentru un fragment din "Nuntă în cer" de Mircea Eliade. Subiectul al doilea, punctat tot cu 30 de puncte, cerea argumentarea afirmaţiei lui Nichita Stănescu: "A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă". Ultima cerinţă se referea la redactarea unui eseu despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.


Articole înrudite