Semnalul de alarmă este tras de directorul adjunct al Administratei Zonei Libere Galaţi, Claudiu Brânzan, care s-a arătat îngrijorat de faptul că Agenţia Regională pentru Protecţia Mrediului Galaţi nu a dat încă un verdict legat de PUZ-ul care a fost elaborat pentru platforma 1 din cadrul societăţii. Brânzan susţine că inexistenta PUZ-ului, care trebuie să primească avizul ARPM iar ulterior să fie supus aprobării Consiliului Local Galaţi, face practic imposibilă demararea unor investiţii importante pe platfoirma 1 a Zonei Libere, care înseamnă implicit şi înfiinţarea de noi locuri de muncă: „Suntem îngrijoraţi de faptul că nici până la ora actuală nu s-a emis avizul de mediu pentru aprobarea PUZ-ului aferent platformei 1 din Zona Liberă Galaţi, aviz care trebuie emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi. Nu înţelegem de ce se nu se eliberează acest aviz, în condiţiile în care săptămâna trecută s-a mai parcurs un pas obligatoriu, şi anume s-a dat un aviz din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Chiar dacă avizul dat a fost unul negativ pentru construirea de către firma Enel a unei termocentrale pe cărbune pe platforma 1 a Zonei Libere, lucrarea poate începe deoarece avizul pe care dânşii trebuia să îl dea era doar consultativ, deci nu contează dacă avizul dat era unul pozitiv sau negativ, important era ca acesta să fie dat”.
Este vorba de construcţia unei termocentrale pe bază de cărbune de către firmă italiană Enel, investiţie estimată la circa un miliard de euro şi care ar conduce la înfiinţarea a câteva sute de locuri de muncă. Investiţia este una considerată ca având consecinţe nefavorabile asupra mediului, motiv pentru care Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior a dat miercurea trecută aviz negativ demarării acestei investiţii în Zona Liberă.
„Avizul negativ a fost dat de specialişti care fac parte din acest consiliu şi care în urma analizei făcute au ajuns la concluzia că ar reprezenta un pericol pentru mediu. Firma italiană poate modifica proiectul şi să ne prezinte spre avizare alt proiect. Noi nu avem nimic cu investiţia respectivă, ci cu modul în care ea este gândită. Dacă vor avea depozite de cenuşă închise, ca în Italia, iar barjele care vor transporta cărbunii vor fi acoperite, atunci se schimbă datele problemei, dar în actualele condiţii nu a putut fi dat un aviz pozitiv. Trebuie să se înţeleagă de către toţi că nu suntem o ţară bananieră, în care fiecare să facă ceea ce vrea”, a precizat administratorul Parcului Natural, Ion Ştefan.
Risc şi pentru alte proiecte
Dacă ţinem cont de declaraţia lui Claudiu Brânzan, nu era nevoie decât de obţinerea unui aviz, care este consultativ, pentru construirea termocentralei de către Enel. „De 2 ani şi jumătate am aşteptat că asociaţia domnului Ion Ştefan să dea un aviz, oricare ar fi acesta - nu contează, deoarece e doar consultativ - iar acum trebuie să aşteptăm obţinerea avizului de mediu pentru PUZ. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să spun că nu este vorba doar de investiţia care ar urma să fie făcută de Enel, ci este vorba şi de alte investiţii care sunt în pericol să nu se mai facă, şi aici mă refer la toate firmele care doresc să îşi desfăşoară activitatea pe platforma 1 şi care nu pot demara investiţiile până când nu se aprobă PUZ-ul. Este vorba, de exemplu, şi de o firmă turcească care este în pericol să piardă finanţările europene pentru investiţia pe care dorea să o facă şi despre o firmă din Galaţi care vrea să construiască un cheu şi care are nevoie de PUZ. Practic este vorba de blocarea activităţii Zonei Libere”, ne-a declarat Claudiu Brânzan.
Directorul ARPM Galaţi nu a putut fi contactat telefonic pentru a prezenta punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce referitor la afirmaţiile directorului adjunct al Zonei Libere, dar cu siguranţă va veni cu o poziţie oficială vizavi de această problemă.